bugün

atatürk ün cenaze namazı camide kılınmadı

bu önerme yapılırken dikkat çekmek istenen nokta, yani "can alıcı noktası" neresi? "atatürk'ün cenaze namazının kılınmadığı" mı? yoksa "atatürk'ün cenaze namazının camide kılınmadığı" mı ? eğer bunu diyen zevatın dikkat çekmek istediği husus sadece ulu önderin "cenaze namazının kılınmadığı" ise, bakın şurada şöyle bir şeyler var:

"Cenaze namazının bir camide kılınıp kılınmama yolunda dinen ne gerektiği konusunda, Makbule Atadan Hanımefendi Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak'a danıştı, ilahiyat Fakültesi kelam ilmi ve islam Felsefesi ordinaryüs Profesörlerinden Mehmed Şerafettin Yaltkaya'nın fikri alındı. Din alimi, cenaze namazlarının muhakkak camilerde kılınması yolunda kesin bir kayıt olmadığını bildirmiş ve daha çok makam, kıdem ve selahiyeti olarak, bir de Diyanet işleri Başkanlığı'nın görüşlerinin alınmasını tavsiye etmiştir.
Bunun üzerine Diyanet işleri Başkanı Mehmed Rıfat Börekçi'nin fikri sorulmuştur. Milli Mücadelenin meşruiyetine dair Anadolu Uleması fetvasına, ilk imza koyan din adamı, "O'nun cenaze namazı, tertemiz hale getirdiği bütün vatanda, bu farizanın yerine getirilebildiği her yerde kılınabilir" fetvasını vermiştir.

Atatürk'ün cenaze namazını, Diyanet işleri Başkanlığı yapan, Ord. Prof. Mehmet Şerafettin Yaltkaya kıldırmıştır."

kaynak:http://www.ataturk.net/ata/namaz.html

eğer işaret edilen nokta gazi paşa'nın cenaze namazının "cami"de kılınmadığı ise, o zaman önerme sahiplerine acımaktan başka elden bir şey gelmez maalesef. zira cami, insanoğlunun yaptığı bir yapıdır ve amacı çevresindeki insanları bir çatı altında toplayıp, cemaatle kılınan namazların kılınmasına uygun ortam sağlamaktır.aslında caminin mescitten farkıda tam olarak buradadır.mescitde cuma namazı gibi cemaatle kılınması gereken namazlar kılın(a)maz. çünkü sadece içinde bulunduğu kurum/kuruluş/binada yaşayan/çalışan insanların kullanımına açıktır.topluluğun cemaat olabilmesi için gerek şart ise, topluluğa isteyen her kişinin girebilmesidir(konuyla alakalı değil diye diğer şartları yazmıyorum ). cami eskidiğinde yıkılır, yenisi yapılır.hal böyleyken insanoğlunun yaptığı bir binaya bu derece kutsallık kazandırmak cehalet yahut art niyetle olur.

düzenleme: tırnak işaretlerindeki hata .