bugün

tofaşların kaza anında ikiye bölünmesi

görsel
görsel
görsel
Her direğe çarpan araç paramparça olup dağılacak ve ikiye bölünecek diye bir durum yok. Elektrik direğine veya tabela direğine yanlamasına çarpıp adeta direğe sarılmış vaziyeti alan çok araç vardır.
Tamamen mühendislik ve malzeme kalitesine bağlı durum ki, bu durum aracı üreten firmanın işi bilmez, kaliteyi önemsemez, insan hayatına değer vermez olduğundan değildir.
Tamamen maliyet konusudur ki bu maliyet üretim pazarlama ar-ge maliyeti değildir.
Bu maliyet vergi maliyetlidir ve %90 araç sahiplerinin cebinden çıkan paradır.

Konuyu örneklemek açısından; Volvo yuvarlak hesap 150 bin lira fiyat olarak belirlediği bir SUV aracı ülkemize getirip satıyor.
Volvo bu 150 bin lira fiyat ile işçi mühendis ar-ge yatırım pazarlama planlama sponsor reklam nakliye garanti kapsamında giderler ile fabrikaların bu fabrika da çalışan insanların elektrik su Nescafe yemek servis kira vb giderlerini ödüyor ve kâr elde ediyor.
Bu 150 bin liralık araca 500 bin liraya binen insanlar yüzünden ve havadan yorulmadan "0" maliyet gider risk ile vergi adı altında 350 bin lira kazanan devlet konusuna girmiyorum.

Bir marka bir model araç üretiyor, pazar da tekel konumunda değil ise ve bu araç örn; 10 lira olsa kâr marjı km. Veya yıl olarak garanti kapsamında parça değişimi bakım gideri olarak aracı en fazla 12 liraya satar.
Tabi ki bu sıradan bir donanım araç fiyatı, bu vergiler ile araç fiyatı 20 liraya çıkar. Bu fiyatlandırma içinde yıllık vergi dahil değildir.
Genel olarak araçlar sonra dan üretilen modelleri ile iyileştirmeye gider.
Yaşanan kaza yıpranma vb durumlar göz önüne alınarak kazalarda ölümlere yol açan etkenler giderilmektedir.
Üretici bunları minimize etmek için ek hava yastıkları, takip sistemi, park sistemi, çarpma esnasında şiddet ile ortaya çıkan enerjiyi emecek araç da bir nokta da değil etrafa yayacak absorbe edecek helozonlar çelik iskelet bariyer ile kapıların sıkışma açılmaması önüne geçmek için güvenlik sistemleri, kullanıcı düşünülerek motor hybrid olsa ve bu vb çeşitli donanımlar ile 1-2 sene sonra yeni model çıkarsa maliyet ile enflasyon düşünülerek normal fiyat en fazla 20 lira olması lazım.
Bir önce ki modele göre bu aracı alan insan kaç lira öder?
50 lira.
Neden?
Araç lüks.
insan yaşamı lüks mü?
Bunun için üreticiler vergi sisteminden doğan haksız kazancın önüne geçmek, bir ürünü sattığınız ve pazar da yerini koruduğunuz sürece var olursunuz gerçeği yüzünden insan hayatından kalite den ödün vermek zorundadır.
Nasıl olsa 10 liralık arabadan vergiler yakıt bakım vb kalemler ile araç trafik den men olana kadar en az 1000 lira alan sistem kalkıp "bu aracın içinde insanlar neden ölüyor? Neden güvenlik koruma sistemleri sağlanamadı?" diye sormuyor.