bugün

şeriat mi laiklik mi

birbirinin alternatifi olamayacak iki kavramın kıyaslanması.

Şeriat, kutsal bir metne göre ya da bu metinlerden çıkartılan anlamlara göre devlet bürokrasisinin ve hukuk sisteminin yeniden şekillendirilmesi demektir. Bir yerde bir karar almanız gerekiyorsa şeriatın bu konuda bir fikri vardır.

Laiklik, devlet ve hukuk sisteminin, değiştirilemez dini metinlere göbekten bağlı olmaması gerekiği fikridir yalnızca. Bir yerde bir karar almanız gerekiyorsa, laiklik bunu nasıl yapacağınızı size söylemez.

Laiklik, size sorulan bir soruyu çözerken izlemeniz gereken alternatif bir yöntemdir. Sorunun cevabını içermez.
Şeriat, size sorulan soruya doğru bir cevap sunduğunu iddia etmekle kalmaz, diğer tüm cevapların yanlış olduğunu iddia eder.

Eğer bir probleme en akılcı çözüm, Kuran'da yazan bir metinden alınarak ulaşılabiliyorsa, laiklik buna bir engel teşkil etmez. Zira laiklik spesifik olarak dinlerin çözüm oluşturma metodlarına dahil edilmemesi gerektiğini söylemez. Yalnızca bu çözümün akılcı ve dogmatik olmaması gerektiğini söyler.

Şeriat'a göre, 1800 yılında bir suçun cezası ne iste, 2020 yılında da o olmalıdır. Kuran değişmez, hüküm aynıdır.

Laiklik, adapte olabilir. Şartlar ve gerekçeler değiştiğinde vermeniz gereken tepkinin değiştirilemez ve kutsal kabul edilen yasalara göre şekillenmesinin problematik olduğunu savunur.

Şeriatla yönetilen bir bürokraside emeklilik yaşının kaç olması gerektiğini hesaplamak için takla atmanız gerekir. insan ömrünün teknolojik gelişmelere göre şekillenmesini, çalışan insan nüfusunun durumunu ve ekonomik durumu göz önüne alıp tüm bunları bir şekilde Kuran ile bağdaştırmanız gerekmektedir.

Laik bir hukuk devletinde yapmanız gereken sadece oturup zamane koşullarını değerlendirip en akılcı çözümü üretmektir. Eğer Kuran en akılcı çözümse, laiklik spesifik olarak bunu yapmanıza engel değildir.

işte bu yüzden, laiklik dinsizlik demek değildir.