bugün

üniversite mezunlarının işsiz kalma sebepleri

Kişiden kişiye farklılık gösterebilecek sebeplerdir.

Orta öğretimde öğrencilere doğru düzgün rehberlik dersi veriliyor mu? Rehberlik dersine giren hoca öğrencileri yönlendirecek bilgi birikimine sahip değilse ve bu dersi birkaç öğrenci ile sohbet ederek geçiriyorsa ortada bir problem vardır.

Meseleye "üniversiteler meslek vermez, meslek için okuyacaksanız meslek yüksek okullarına gideceksiniz" gibi yaklaşanlar da olabilir ancak MYO mezunları ne kadar iş bulabiliyor o da ayrı mesele.

Vatandaş formasyon alıp öğretmen olurum diye Coğrafya bölümü yazıyor, mezun olduktan ve formasyon aldıktan sonra üstüne bir de KPSS'den yüksek puan alma problemi ile karşılaşabiliyor.

Bu arada "Coğrafya bölümünün yahut daha genel olarak Fen-Edebiyat fakültelerinin asıl maksadı öğretmen yetiştirmek midir veya öyle mi olmalıdır?" gibi bir mesele daha var ama üzerinde pek durulmuyor.

Aslında liseyi bitiren her öğrencinin iş bulabilecek donanımla yetişmesine yönelik bir sistem kurulabilirdi ancak Türkiye'de meslek lisesi mezunlarının bile MYO'ya devam etmeleri beklenebiliyor.

Yüksek lisans ve doktora yapanların dahi aldıkları tahsille alakalı iş bulamamaları söz konusu olabiliyor.

işsizlik konusunda şahsî hataların, eğitim kurumlarının hatalarının, siyasetçilerin hatalarının ve daha başka kişilerin, kurumların ve kuruluşların hatalarının tesiri olabilir.

Bir yerlerde tanıdığı olanın yüksek maaşlarla bazen saçma sapan işlerde çalıştırıldığı gibi iddialar da dolaşıyor.

Bu problemler nasıl çözülebilir?

Mevcut durumda çözülmesi zor görünüyor. Zira Türkiye'de eğitim sistemi yap boza dönmüş durumdadır. Aynı hükûmet değil aynı bakan döneminde getirilen sistem bir daha değiştirilebiliyor. Bazı şeylerin değiştirilmesinde önce cemaatçilerin (!) önünün açılmak istenmesi daha sonra ise FETÖcülerinin engellenmek istenmesi tesirli olmuştur.

Mesela ÖYP adında üniversite mezunlarının sırf diploma ortalaması, ALES ve yabancı dil puanları ile atanabilecekleri bir sistem mevcuttu. (Sistem eski olmakla birlikte mülakatsız hâli Ak Parti döneminde şekillendirilmişti.) Bu sistemle üniversite mezunu olan kişinin ideolojik görüşüne yahut üniversitede tanıdığı olup olmadığına bakılmadan merkezî atama ile ataması gerçekleştiriliyordu. Sonra FETÖ olaylarından dolayı bu sistem de kaldırıldı.