bugün

big bang den önce ne vardı

Büyük Patlama'dan önce bir şey var mı?

Her şey nasıl başladı: Büyük patlama

Evren nasıl başladı?
Başlamadığını, hiçlikten ziyade her daim bir şeylerin olduğunu düşünmek cezbedicidir. Kozmologlar, eskiden evrenin sabit durum teorisi denilen bir teoriye inanıyorlardı. Kanıtlar bunun aksini gösterdiği için çok az insan bugün buna inanıyor. Çoğunluk bir büyük patlama'nın olması gerektiğine inanıyor.
13.8 milyar yıl önce, inanılmaz derecede yoğunlaştırılmış bir enerji oarak evrenin tümünün başladığı an olduğuna inanıyor. Var olduğu andan itibaren, genişlemeye ve soğumaya başladı. Bu süreç, atom altı parçacıkları oluşturdu, daha sonra da hidrojen ve helyum gazını oluşturdu. Basit atomlardan oluşan bulutlar bir araya gelerek yıldızları, galaksileri ve evreni oluşturan her şeyi oluşturdular.
bilim insanları, bu sürecin erken zamanlarından, atomların ilk biçim aldığı zamanlardan mikrodalga ışımaları saptadı. Bu ve her şeyin başlangıcından açığa çıkan enerji tarafından harekete geçirilen evrenin hala genişlemekte olduğunun gözlemi büyük patlama teorisini destekler. Tüm bunlar, "Büyük patlama öncesinde ne oldu?" sorusunu çağırıyor.
Geleneksel cevaba göre uzay ve zaman evrenin yaratılışından önce yoktu, dolasıyla yaratış anından önce, önce, zaman ve uzay olmadığı için hiçbir şey yoktu. Fakat artık pek çok kozmolog, bu soruya daha ilginç bir cevabının olup olmadığını değerlendirmeye başladılar. Anlaşılmasına zor olmasına karşın, Büyük patlama'dan önce belki de bir şeyler vardı.