bugün

efendi insanın hep kaybetmesi

(bkz: efendilik ve aile terbiyesinin olumsuz yanları) başlığını yazmış, altına manifesto döşemiş bir yazar olarak katılmadığım önermedir.

Bir kere başlığı giren karakterdeki kızların son durağı, hadi bir şekilde olmadı, olduğu zaman huzur bulacağı yer efendi adamın yanıdır. Bunu kaybetmek olarak tanımlıyorsanız doğru önermedir.

Efendi insanlar dışarıya karşı ön plana çıkmak, gözlerin üstüne çevrilmesinden hoşlanmaz. Dikkat çekmek, popüler olmak mutlak kazanmaksa doğru olan önermedir.

Efendi insan, sevdiğinin başına gelebilecek kötü bir olayın ihtimaline bile kendini feda eder. Bunu her durumda yaptığında ve kendisini ifade etmediğinde, hiçe saydığında evet kaybeder. Ama ilişki sonlandığı zaman kimin neyi kaybettiği sorusunun her seferinde tek doğru yanıtı olduğunu düşünmüyorum.

Kavramla ilgili detayları yukarıdaki başlıktan okuyabilirsiniz. Ama özellikle başlığı açan yazarın efendi insanları yeterince tanımadığını düşündürmüştür. Özellikle de karşısındaki insanın her suskunluğunu kabullenme sayıyorsa pek fena.