bugün

bayan değil kadın

Bildiğim en anlamsız tartışmadır. Her kelimenin bir yeri var.

Kadın'ın halk gözünde kötü bir şeymiş gibi görülmesi de yıllar içindeki kullanım değişikliklerinden gelir. En başında kadın, bir hanın eşi, hatunun adı. Özel isim. Sonrasında bu cinsiyete atfediliyor. Ardından toplum belli meslek gruplarında çalışanların kısa ismi halini alıyor. Bu anlam daralması olarak geçer gramerde.
Mesela temizlikçi kadın gelecek değil de kadın gelecek dendiğinde yine aynı şey anlaşılır. O adam Kadına gitti dendiğinde hayat kadını anlaşılır. Bu tarz toplum içinde düşük imaja sahip mesleklerin isimlendirilmesinde kullanıldığı için kadını cinsiyetten çıkarıp yerine bayanı kullanma gereği hissediyor toplum.
Dil canlıdır. Sürekli gelişir, değişir.

Kadın-kız-bayan-hanımefendi karmaşasını yeri ve zamanı değerlendirerek aşmak mümkün.

çalışan, patronuna hanımefendi/hanım hitabı kullanır. Kadın derse işi biter. Bayan yerine göre kullanılabilir.

Bir iş sahibi müşterisi olan kadına hitaben buyurun kadın demez. Genel ifadeyle bayan hitabı kullanır ya da hanım-hanımefendi kullanılır yine. Ama hitap harici örneğin istatistiksel bir veri için bayan müşteri yerine kadın müşteri kullanılır. Cinsiyetin ismi bu çünkü.

Kadın-kız hitap için kullanılmaz. Bana kadın de diye atılan biri biraz anlamsız bir tribe giriyor olabilir ama bu, konunun detayına göre de değişir.

Kadın-kız ayrımı daha çok erkek-adam ayrımıyla aynı değere sahiptir. Evlilikten, bekaretten ziyade olgunluk ve gençlikle ilgili bir ayrımdır. Örneğin 45 yaşındaki bir adama isterse hiç evlenmemiş ya da eline kadın eli değmemiş olsun erkek diyemezsiniz aynı şekilde kadına da kız diyemezsiniz.