bugün

ahmet kaya

ahmet kayanın genç yaşta yaşamını yitirmesi üzücü müdür ? şahsen benim için türkiyenin herhangi bir yerindeki herhangi bir terör sempatizanının (dikkat örgüt mensubu demedim sempatizan dedim) polis taşlamaya çalışırken vurulmasından yahut terörist bayrakları arasında miting/ gösteri yaparken patlamasından daha az üzücüdür.. (gerçi bu tür kişilerin hiçbiri için gereğinden fazla üzülmem, ağıt da yakacak halim yok orası ayrı tabi.)
ancak sıradan, normal insanları marjinalleştiren, yasadışı örgütlerin önüne atabilen birtakım dış ve çevresel faktörlerin varlığı elbette ki yadsınamaz. acaba yetiştiği kötü ortam mı onu ister istemez etki altına alıp bazı şeylere zorladı durumu var.
fakat ahmet kayanın öyle bir durumu söz konusu değildi. allah vergisi olan sesi sayesinde zaten ekmeği garantiliydi. ki kendisi sanatıyla sadece solculara ve kürtlere hitap eden bir isim değildi. isteseydi kendini kürt kimliğini ön plana çıkararak ortaya da koymayabilirdi. kirli propaganda ve işlere bulaştığında da zaten zengin bir adamdı ve bu onun kendi şahsi tercihidir. önce pkk bayrakları arasında şarkı söyleyerek işe başlamış, ardından pkk ile aralarında maddi bir ilişki kurulmuş (para gönderdiğini bizzat kendi ağzıyla itiraf etmiştir.) sonunda da uluorta "vallahi apoyu özledik." gibi bir söylemle işi apaçık ve net hainlik boyutuna vardırmıştır. bu da haklı olarak bardağı taşıran son damla olmuş, pahalıya patlamıştır onun için. ki fransaya sürülmesi, gayet haklı ve yerinde bir karardır. gidip de böyle şeyler üzerinden demokrasi, düşünce özgürlüğü ve insan hakları edebiyatı kasacak halim yok.
teröristlere sahip çıkan ülkeler listesinde baş sıraları çeken fransadaki yoğun yalnızlığına ve kökten değişen yaşamına adapte olamayan ahmet kaya, bunalıma girerek kendini aşırı ve kontrolsüz bir şekilde yemek yemeye ve sigara tüketmeye vermiş ve bu da onun sonunu getirmiştir yani bir bakıma.
özetle su testisi su yolunda da kırılmıştır, allah vergisi olan sesine de sanatına da yazık etmiştir ve bu kendi kişisel seçimidir. söyleyeceklerim bu kadar..