bugün

peygamberimiz okuma yazma biliyordu

peygamberimiz okuma yazma bilmiyordu demek, bunca sene öğrenmediğini zannetmek, peygamberi aptal yerine koymaktır. zekasını küçümsemektir. ümmi demek, başkentli (mekkeli) ve ehli kitaptan olmayan demektir. ki ümmü'l kura (kentlerin anası) mekkeyi ifade etmek için kullanılan kelime idi. ümmi de mekkeli anlamına gelir, mekkelilerin çoğu o dönem ehli kitap (tevrat ve incil ehli) değildi.

peygamber okuma yazma biliyordu ve kuranın mushaf sırasına göre tertibini bizzat kendi yapmıştır. kuranın mushafa alımı taaa osman zamanına kaldı hikayeleri son derece komiktir. vizyon sahibi peygamber, ölümünden sonrasına mı bıraktı sizce kitabın yazımını? böyle bir risk alınır mı?

peygamber zamanında deri vardı, kemik vardı, taş vardı hikayeleri anlatılır. lan adam devlet başkanı! koca site devletinin başkanı idi. yazmak için uygun bir kağıt bulamadı mı? papirüs kağıdı kaç senesinde icat edilmiş gidin öğrenin önce.
ama ne hikmetse 30 sene içinde pat diye kağıt giriveriyor ülkeye peygamberin ölümünden sonra, osman da mushafa aldırıyor. iyi hikayeler dilerim.