bugün

harf inkilabı hatadır

Hayatında hiç osmanlıca dersi almamış insan sözüdür.

Çağdaş türk lehçeleri ve edebiyatları, özbek-uygur anabilim dalı öğrencisi olarak hem osmanlıca dersi aldım, hem de özbekçe'nin eski yazıları ve de günümüzde uygurca arap alfabesi ile yazılmakta. Bölümüm gereği Arap alfabesini çok iyi biliyorum ve her gün okuyorum.

ilk olarak osmanlıca dersi alanlar bilir ki arap alfabesi türkçeye zerre uymamaktadır. Bunun tersini iddia edecek yoktur. Çünkü arapçada 3 sesli harf varken türkçede 8 sesli harf vardır. Mesela osmanlıca okurken sadece 'klm' yazar. Sen bu yazanın kalem mi, kelam mı, kelime mi olduğunu cümlenin gelişinden çıkarırsın.

ikincisi osmanlıda basılan kitap sayısı çok çok azdır. Hatta kuran'ı ve divanları çıkar hemen hemen okuyacak hiçbir şey yoktur.

Arapça kök bükümlü bir dildir. Türkçe eklemeli bir dildir. Bu yüzden arap alfabesi çok zorluk çıkarmakta.

Son olarak velev ki arap alfabesiyle devam etseydik bugün osmanlıca eserleri yine okuyamazdık çünkü osmanlıcadaki arapça ve farsça kelimeler onu anlamamızı imkansız kılıyor. Zaten onlar da halk anlasın diye yazmıyordu. Buraya çok dikkat edip okuyun, bizim konuşma dilimiz cumhuriyetle değişmedi. Halkın konuştuğu dil hep buydu. Kanıt olarak osmanlı halk edebiyatı şiirleri okuyunuz. Yani sadece siz değil osmanlı zamanında yaşayan halk da o eserleri okuyamıyordu.

Son olarak bilip bilmeden konuşmayın..