bugün

osmanlı yı hoşgörülü zanneden insanlar

istanbulda ayasofya cami olunca birilerinin götünde çıban çıktı sanırım. ortaokul bilgisiyle bık bık diyen zihniyet herhangi bir kanıt sunmamış, sanırım kendisi 1453 baharında istanbuldaymış, görmüş. götümüzle bile gülmedik.

ayrıca gayrimüslimlerin yeniçerileri çok gereklidir, zira padişahı korumakla yükümlü bu grup yılda 100 çocuktan ibarettir abartılmamalı, bunun dışında gayrimüslümler rahat yaşasınlar diye serbest bırakılmıştır, ne tımarlı sipahi beslemek zorunda ne de savaşa gelmek zorundadır, bırak artık güvenli hayatlarının bedelini parayla ödesinler devlete. buna karşın müslüman hem vergi vermekte hem tımara sıpahi yetiştirmekte hemde çağrıldığında kapıkulu olarak askere gitmektedir.

ama osmanlı hoşgörüsü tüm diğer dünya devletleri ile karşılaştırıldığında doruktadır, bakınız örneklere;

çünkü osmanlı ruslar gibi ailelerin hayatlarını göçlerle zikmemiştir. (ahıska,abhazya,kafkasya kısaca)

veya osmanlı çin gibi işgal ettiği yerlerde nükleer biolojik denemeyle gelecek nesilleri de zikmemiştir. ( doğu türkistan)

osmanlı ingiltere gibi tüm dünya da kristal kömür ve petrol peşinde koşup insanların ellerinde eleklerle altın ararken ölmelerine sebep olmamıştır, evinden kalkıp binlerce km ötede ki insanları, hemde elinde barut bile olmayan insanları öldürmemiştir. (jujular, hindistan, afrika, anzaklar)

fransızlar ? almanlar? kimi istiyorsunuz kimi merak ediyorsunuz? portekiz mi? ispanyollar mı?
hadi ispanyolların hoşgörüsü ile noktalayalım...

cervantesin hayatına baksanız yeterli aslında, insanlar müslüman diye öldürülüyor asılıyor, müslüman dostu olan ispanyol dahi fişleniyor ya da bir sn müslüman hakkından niye bahsedelim, engizisyon desek? ya da tc deki yahudiler nereden geldi?

pardon faşist aklım ispanya da soykırıma uğrayan yahudilerin kurtarılıp başkent istanbula yerleştirilmesini hoşgörü olarak algılıyor. sorun benim hastalıklı beynimde...

ya bi sittir önce tarih öğren.