bugün

24 mayıs1993 bingöl katliamı

O dönemlerde PKK kendi çapında bir tek taraflı bir ateşkes ilan etmişti. Dedikodular odur ki zamanın cumhurbaşkanı olan Turgut Özal danışmanlarından biri olan Cengiz Çandar aracılığıyla Güneydoğu sorunuyla ilgili olarak yapacağı bir çözüm paketini ilettiği ve nabız yokladığı söylenir.

Tam da rivayete göre çözüme yaklaşıldığı dönemde PKK içerisinde çözümü istemeyen bir grubun başını çeken şemdin sakık komutasındaki bir grup, üzerlerinde bir tek silah olmayan 33 vatan evladını haince şehit etmiştir. Bu kadar haince bir olayın arkasından bahsedilen çözüm paketinin sürdürülmesi imkansız hale gelmiştir. Daha sonra Turgut Özal'ın vefatı ile bu defter tamamen kapanmıştır.

Eğer bahsedilen bu sözlü tarih doğru ise (ki olmaması da mümkün) PKK'lıların özellikle haince, özellikle masumlara yönelik bir saldırı planladıkları düşünülebilir.

Gelelim bu 33 şehide. Böylesine bir bölgeye silahsız teçhizatsız ve üstelik topluca gönderilmeleri en temel ifade ile tartışılmalıdır. Zaten daha sonra KTM adı verilen Toplama merkezleri kurulmuş ve askerlerin daha güvenli yolculukları temin edilmiştir.