bugün

ateistler ahlaksızdır algısı

şöyledir ki; ateist kişi, yani tanrıtanımaz kişi, gayet iyi bilir ki dinler toplumsal ahlak üzerine kurulu, hayali kontrol yöntemleridirler. yine aynı ateist kişi, tam olarak aynı düşünce şekliyle, evrensel ahlak kurallarını reddeder.

mesela ben ateist değilim. illa sorarlarsa panteistim derim, ancak taptığım, inandığım bir şey de yok. sadece doğayı evrenin en üstün gücü olarak gördüğüm için öyledir. haliyle ben de evrensel ahlak kurallarının insan uydurması, doğada var olmayan bir şey olduğunu düşünebiliyorum bazen. (mesela, ıssız bir adada cinayet işleyen adam hangi toplumun ahlak kurallarına göre yargılanır sorusu)

ayrıca (bkz: iyilik ve kötülük diye bir şeyin aslında olmaması) (bkz: aslan ceylanı öldürürse bu iyi midir kötü müdür) (bkz: ahlakın yalnızca insanlar için geçerli olması)

dolayısıyla evet ateistler bazen ahlaksız olabiliyor. ancak bu, inanılmayan tanrının yolundan saptıklarından değildir. tanrı kavramının uydurulduğu temelleri kökünden reddetmeyi tercih ettiklerindendir. ben şahsen iyi insan olmayı sevdiğim için evrensel ahlaka uyarım. ama uymayanı da anlarım. (sığırlığına ve mallığına yapanları tenzih ediyorum.)