bugün

milliyetcilik boluculuktur

bir önermedir.

kanaatimce yanlıştır. milliyetçiliğin yanlış yorumlanması nedeniyle ortaya çıkmış bir kavramdır ki bu yanlış yorumlama ırkçılık oluyor.

nitekim şu an tüm çok milletli devletlerin övündüğü "kültür mozaiklerini" oluşturan o devletin içindeki her milletin kendine özgü davranışları alışkanlıklarıdır. bu milletlerin alışkanlıklarını devam ettirmelerinin tek sebebi de kendi akrabasına milletine duyduğu sevgi ve saygıdır. işte buna milliyetçilik denir. ırkçılığın ise tanımını yapmak istemiyorum ama milliyetçilikten en büyük ve yegane farkı, başka milletlerin kültürlerini alışkanlıklarını aşağı görmesidir.

olayın bir de şu yönü var ki eğer milliyetçilik tu kaka birşey ise, hadi hemen başlayalım global bir dünya dili oluşturalım dünyada en çok konuşulan dillerden karışık bir şekilde. sınırları kaldıralım, silah değil çiçek tutalım. kokoreç dünyanın 4 bir yanında iğrenç bir yiyecek olarak anılıyor artık yemeyelim. kurban kesmeyelim, yemek anlayışımızı baştan aşağı değiştirelim. dini inanışları bir kenara bırakalım ya herkes hristiyan olsun ya da müslüman veya ortayolu bulalım ateist olalım. dünya devleti bayrağı altında birleşelim;

ee hani kültür mozaiği? işte bu değil mi tek tip birey-toplum üreterek farklılıkları gözardı etme?

yani öğrenmemiz gereken neymiş?

(bkz: milliyetçilik ırkçılık değildir)