bugün

chp nin türkiye yi kurtaracak projesi

kimisinin "denendi" dediği projedir.

hayır dostlar, denenmedi. imkansızlıklar nedeniyle, ne osmanlı döneminde, ne de cumhuriyet döneminde yurt dışına yeterli sayıda öğrenci gönderilemedi. gönderilenlerin bir çoğu ise lisans eğitimi için gönderildi. zira yurdumuzda doğru düzgün lisans eğitimi verecek kurum bile yoktu. öyle bir kaç yüz kişinin gitmesinden büyük sonuçlar beklemek abesle iştigaldir. yapılması gereken, öyle lisans programlarına filan değil, doğrudan doktoraya on binlerce öğrenci göndermektir; aynen y-chp'nin vaat ettiği gibi.

kaldı ki osmanlı ve cumhuriyetin ilk döneminde gönderilenlerin başa çıkmaları gereken kültür şoku problemi de vardı. o kadar kapalı bir ülkede yetişmişlerdi ki batılı özgürlüklerle karşılaştıklarında bir çoğu sapıttı... ne içmeyi, ne kadınlarla ilişkiyi ayarlı götürmeyi beceremediler. bunlara bir örnek, genç cumhuriyetimizin paris'e gönderdiği necip fazıl'dır. kendisine yoksul halkın paralarıyla sağlanan bursu paris batakhanelerinde yemiş, sonunda durumunu tespit eden müfettişler tarafından bursu kesilmiştir.

çok şükür artık ülkemiz o kadar kapalı bir ülke değil. doktora sınavlarını kazanacakların kahir ekseriyeti üç büyük ilimizdeki üniversitelerin öğrencileri olacaktır ki onlar görmemiş kişiler filan değildir.