bugün

mustafa hakkında her şey

mustafa karakterine bayıldğım film. detaycı, mükemmeliyetçi, kontrolcü, disiplinli, mantıklı, titiz, entelektüel, aptallığa tahammülsüz, işine bağlı, çocuğuna düşkün, karısına aşık... karısı ve çocuğuna son derece mülayim fakat başkalarına karşı da bir o kadar sert. hayalimdeki erkek figürünü simgeliyor. kadınların, güdemedikleri için "sıkıcı", "katı" ve "agresif" buldukları erkek tipi. oysa adam planlı, programlı yaşayan; ilkeli ve kişilikli biri. tipik yay burcu erkeği. hayran hayran izledim.

ceren; (benim ölçülerime göre) mükemmel erkeğe sahip olmanın nankörlüğü içinde. kafası bozuk diye gidip bir taksiciyle seks yapan ve akabinde ilişki yaşayan, entel bunalımı içinde ve cahilliği doğallık sanan bir kadın. mustafa'yı aldatma nedeni bu. mustafa'nın mükemmeliyetçiliği ve anksiyetesi boğuyor onu. Film boyu "daha ne istiyorsun kadın?" diye veryansın ederek izledim ve ceren'in yerinde olmak istedim. Yerinde olsaydım ve film benim inisiyatifimde ilerleseydi, psikolojik-gerilim yerine sevimli bir aile filmi ortaya çıkardı. Ceren Mustafa'yı hiç anlamamış bir kadın. Benim antitezim diyebilirim. Sevse de, sıkıldığı için aldatıyor. Film boyu nefret ettim kendisinden.

mustafa, karısının cenazesine gitmiyor haklı olarak. karısı öldüğü için hıncını o taksici puşttan almaya çalışıyor. ona işkence yapsa da, asıl intikam almak istediği kişi ceren olduğundan, herifi öldürmüyor. yerinde olsaydım, ben de esas kini beni aldatana duyardım.

mustafa'nın çocukken işlediği ve bilinçaltına ittiği suçun açığa çıkması çok etkileyiciydi. mustafa'nın ağabeyi türk sinema tarihinin en korkunç karakteridir bana göre. aklımı kaçırıyordum neredeyse. adam tek başına korku filmi. aklıma geldikçe ürperiyorum.

senarist çağan ırmak harikalar yaratmış. mustafa'ya hayat veren fikret kuşkan ve mustafa'nın annesini canlandıran şerif sezer oscarlık iş çıkarmışlar. önlerinde saygıyla eğiliyorum.

türk sinema tarihinin en sağlam psikolojik-gerilim filmlerinden biri.