bugün

sözlük yazarlarının özlediği şeyler

budan çok değil, 5-6 yıl öncesine kadar, her bayram arifesinden 1 gün önce tüm aile ananemin evinde toplanırdık. bakın tüm aile diyorum; isveç'ten dayım ve ailesi gelirdi, izmir'den biz giderdik. tire'deki teyzem ve dayım orada olurdu, istanbul'dan teyzem ve ailesi gelirdi.

arefe günden 1 gün önce herkes toplanırdı. ananem o gün kızartma yapardı. patlıcan, patates, kabak, domates, tavuk, biberler kızartılırdı saatler öncesinden. ben yoğurdunun sarımsağını ezerdim. benim ezdiğim sarımsakla yoğurt yapılırdı, yoğurdunun üstüne de domatesli sos.

ama bu sebzeler bildiğimiz ocakta değil, ananemin damındaki taş ocakta kızartılırdı. o is kokusu sinerdi sebzelerin üzerine. sarımsaklı yoğurt dökülürdü ve yemek saatine kadar buz gibi damda bekletilirdi ki sarımsaklı yoğurdun lezzeti ve kokusu sinsin is kokusuyla birlikte kızaran sebzelere.

18 kişi, bir sofrada toplanırdık. ananem mutlaka ocağında ekmek yapmış olurdu. yemek vakti gelmeden sobada ısınırdı ekmekler. herkes oturur ve dua ederdi. 18 kişi, yemeğe aynı anda başlar, 18 kişi aynı anda bitirir ve kalkardı sofradan. kadın-erkek fark etmeden, sofrayı birlikte toplardık.

türk kahveleri yapılıp çay demlenirken, sigara içecekler bir bir kaybolurdu ortadan. ananem hep kızardı.

ertesi günü, ananem yine taş ocağında etli top tarhana çorbası yapardı. çorbanın yapımı 9-10 saat arası sürerdi. hiç yorulmaz, sabah erkenden kalkar çorbayı yapmaya başlardı. sonra tavuklarını besler, yumurtalarını toplar, ben de yardım ederdim. kurban bayramı ise, koyunları severdim.

o günün akşamı yine 18 kişi, aynı sofrada, aynı duayla başlayarak yemek yerdik. bu sefer erkenden herkes kalacağı yerlere dağılırdı, yine kurban bayramı ise, ben gece yatağımdan kalkıp koyunları severdim. malum, bir daha göremeyeceğim güzelim koyunları.

işte bu günleri çok özledim be sözlük. sobalı odada giyinmeyi özledim. yemeğe sinen is kokusunu özledim. kaçak içilen sigaraları özledim. kuzenlerimle atışmayı özledim. ananemin saçımı örmesini özledim. top tarhana çorbasını özledim. gece kalkıp koyun sevmeyi, ailemi özledim.

şimdilerde ananemin hastalığından dolayı toplanamıyoruz o evde, aile olmayı unuttuk. ama çok özledim be, hepsini hem de, teker teker çok özledim.