bugün

tanrı nasıl oldu sorusunu cevaplayamayan müslüman

metafizik aklın ürünü gibi görünse de, aslında düşünemeyen yada yanlış düşünen bir aklın ürünüdür. dolayısıyla bir yerden sonra bu metafizikçiler aklı hiçe saymak zorundadır. işte metafizik şeylerin tıkanmasının nedeni budur.
neden?
çünkü akıl var olan gerçeklik üzerine kurulu bir mantık işlerse bir şeyleri çözümler yani gerçekten koparsa akıl bir nevi kendiyle çelişir ve çöker. zaten metafizik şeylerin mantıksız olmasının nedeni budur. çünkü akılın belli düşünme sistemini bozmuştur. dolaysıyla bunlara akılsız demek saçma değildir. ayrıca aklı bozuk olduğu için normal düşünme yeteneğini kaybetmiştir. bunun kendine yansıması muhakeme yeteneğini kaybedip ona artık aklın dışında bir bağla yanaşmasıdır ki, işte bu da inanç oluyor.
peki inanç neden hastalık?
çünkü kişi gerçeğin etrafında şekillenen bir algı oluşturmazsa gerçek dışı şeyleri algılar( aklın çökmesi sonucu bu). bu algıladığı şeylere sanki gerçekmişcesine tepki verir. mesela cinden korkma, büyüye inanma, kötü ruhlar gibi.

çünkü bunun nedeni, dindar kişi artık doğru düşünme yetisini kaybetmiş ve gerçekten kopmuştur, gerçek dışı şeylere verdiği tepki bize saçma gelir. mesela bu şizofrenlerde çok olur. ortada bir şey yoktur ama o varmış gibi tepki verir.
yani durum bu.