bugün

asker gonderen dallamalar

Türk örf ve adetlerinden biri olan asker uğurlamayı gerzekçe bir lumpen şovuna çeviren dallamalardır.

Başlığı açıp da haklı sebeplerle şikayetçi olan kişiye dallama diyenler dallamanın önde gidenidir.

Askerleri uğurlamayın diyen yok. Sevdikleriniz asker ocağına giderken yanlarında olun, eyvallah, lafımız yok.

Ama, insan gibi uğurlamak farklıdır, asker uğurlarken mağara adamı gibi davranmak farklıdır.

Asteğmen olduğunu söyleyen bir arkadaşın anlattığı olay, memlekette bazı mağara adamlarının halen daha medeniyete geçemediğinin göstergesidir.

Bir toplumun medeni olduğundan bahsetmek için ilk ele alınacak kriter, o toplumda yaşayan insanların birbirlerine ne ölçüde saygı duyduklarıdır.

Evet, medeniyet saygıyla başlar, teknolojik gelişme ile değil.

Şov yapmak için, insanları lumpen duygularına esir etmek için başkalarının haklarını gaspeden mağara adamları bu ülkeye gerekli değildir.

Asker uğurlamak gibi bir geleneğin içinde ne zamandan beri elinde bira şişesiyle arabalardan sarkmak, trafiği alt üst etmek, arabaların yolunu kesmek, otobüsün zamanında hareket etmesini engelleyip diğer yolcuların haklarını gaspetmek ve on beş kez istiklal marşı okumak vardır? hı? Birayı içip kafayı çeken öküzü bıraksan sabaha kadar da söyler o istiklal marşını. Sanki türkü söylüyor angut.

Bizler hiçbir zaman medeni olamayacağız. Evet teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz, avrupa'da ne çıkarsa ertesi gün biz de alıyoruz, geri kalmıyoruz. Ama bunun medeniyet olduğunu sanacak kadar da öküzüz.

Şapkayı önünüze koyun ve yapılanları düşünün...