bugün

tanrı

bir forumda Allah'ın her şeyi bildiği halde değiştirme gücünün de olmasının çelişki olduğuna değinilmiş, yani kabaca eğer bir şeyin yaşanacağını biliyorsa, değiştirmesi imkansız, çünkü değiştireceğinide biliyor olması gerekir gibi bir sonuca varılmış. Naçizane bu konuda yazdığım cevabı paylaşmak istedim, Cümleten geceniz hayra karşı olur inşallah efendim.

"""islam'da bahsedilen "Tanrı" kavramı üzerinden yola çıkarak yukarıda tamamını okuyamadığım ancak kabaca bilim felsefesi üzerine yapılan konuşmalara genel bir tesbit ekleyecek olursak;
islam, evet Allah Kadir-i mutlak diyor ve Alim-i mutlak. Ve bu iki kavram yukarıda ki gerçekten zekice kurgulanmış senaryolarda çok akılsız ve saçma geliyor. Ancak atlanılan bir nokta var ki, o da yine islam'da geçen "Allah'ın zaman ve mekandan bağımsız olması" kavramı. Bu durumu mevcut dünya, güneş sistemimiz, samanyolu galaksimiz hatta bilindiği kadarıyla kendi evrenimiz açısından ele alırsak içi boş bir cümle gibi gelebilir ancak bilimin bize öğrettiği çok ama çok önemli bir kavram var ki o da bildiğimiz zaman kavramının sadece bu dünyaya ait olduğu, değil galaksi dışında, güneş sistemi hatta dünyanın atmosferinden çıkıldığı anda zaman kavramının farklılaştığıdır. Bir başka bilim mirası ise big bang yani büyük patlama kavramıdır. O da bize bir şeyi çok kuvvetli hatta neredeyse kesin bir şekilde teorize etmektedir ki; büyük patlama yaşanmadan önce "hiçlik" içerisinde bir nokta belirdi. Ve sonrasında yaşananlar... Bu da bize şunu gösterir, hiçlik. peki islamın çizdiği sınırlarda daha doğrusu çizmediği sınırlarda yani ezeli, ebedi ve sınırsız güç sahibi bir Tanri'nın, zaman mevhumuyla çelişkiye düşmesi çelişki değilmidir. "yani bildiği bir şeyi değiştiriyorsa bilmiyordur, değiştiremiyorsa kendi kaderine mahkumdur" demek, aynı anda 'bizim zaman kavramımızla' hem bugünü, hem geleceği, hemde dünü yaşayan Tanrıya, küçücük dünyamızla bildiğimizi sandığımız "zaman" denilen şey üzerinden eleştiri yapmak, sizce de birazcık haksızlık değil mi?"""