bugün

asgari ücretin 848 tl olduğu ülke

ücretlerin emek arzı-talebiyle belirlenmediği ülkedir. bu ücret türkiye içinde satın alma gücüne göre farklı değerler alır. mesela istanbul ile anadolunun ufak bi yerinde aynı rakam olsa da satın alma gücü muhakkak farklıdır. bu asgari ücret meselesi üzerinde dünya da birçok tartışma var. ama bizde kazanılmış bir hak gibi savunulur asgari ücret. halbuki devlet- işçii-kapitalist arasında en çok zararı bana göre işçiye yapıyor.

fakat asgari ücretin kaldırılması çok zor. o yüzden bu düşünceyi çok çabuk terk ediyoruz. peki neden bu kadar düşük? üreticinin maliyetini düşünürsek insani bir artış çok zor gibi gözüküyor. devlet te bu karşılaşmada büyümeyi, enflasyonu düşündüğü için üreticilerin yanında oluyor.

beni en çok düşündüren toplumsal sonuçlarından birisi de insanların tek başına yaşamalarının çok zor olması. 2 kişilik asgari ücretle çalışan bir aile daha uygun bir yaşam sürebiliyor. bu hedeflenmiş bir sonuç mu bilemiyorum. hemen komplo kurmayacağım. ama asgari ücret alan insanlar birbirleriyle evlenip aile kurmayı daha çok istiyor gibi geliyor bana.