bugün

atatürk diktatör müdür sorunsalı

atatürk'ün diktatör olup olmadığını iyi irdeleyebilmek için o dönemin koşullarını öncelikle iyi bilmek gerekir.

kaldı ki o döneme bakacak olursak o koşullarda atatürk'ün örnek alabileceği tam demokrasiye geçmiş ve bütün medeni kurumları yerleşmiş bir ülkede yoktu.

en basitinden düşünün atatürk'ün dönemdaşları bile şu adamlardı: lenin, hitler, stalin, mussollini, mao, bronz tito, w. churchill, venizelos vs. vs.

o dönem avrupa'nın çoğunun hala krallıkla yönetildiğini, cumhuriyet olanlarında ise nazist, faşist ve komünist yönetimlerin olduğunu bilmem söylememe gerek var mı? afrika ve doğu coğrafyasındaki sömürge valisi kral ve kabile reislerinden hiç söz etmiyorum bile.

bütün bunlara rağmen angry man arkadaşımızın da oldukça açık bir şekilde anlattığı gibi atatürk döneminde yapılan bütün inkılaplar halka rağmen ama halk içindi. henüz okuma yazma oranı % 2'lerde olan, en küçük bir olayda temelden sarsılabilecek, düşmanlarının en küçük bir iç kıpırdanmada türkiye aleyhine kullanabileceği durumlar için dört döndüğü bir dönemde demokrasi şaheseri bir ortam beklemek abesle iştigaldir.

atatürk devrimleri için yukarıdan inmedir diyenlere de zaten şaşıyorum. devrim dediğin zaten yukarıdan inme ve ani bir şekilde eski düzenin/yapının sarsılmasıyla olur. yukarıdan balyoz gibi inmeyen bir siyasi devrim bileniniz var mı tarihte? lenin'in sovyet devrimi, hitler'in nasyonal sosyalist devrimi, çin halk cumhuriyeti devrimi, iran islam devrimi, hatta son dönemde güney amerikada gerçekleşen devrimlerin hepsi...

o günün koşullarında atatürk cumhuriyet sistemine mi geçelim yoksa padişahlık sisteminde mi kalalım diyerek referanduma gitseydi bugün değil inkılaplardan söz etmek; cumhuriyet sisteminden bile söz etmek mümkün olabilecek miydi?

o dönemin koşullarında; halkının çoğunun okuma yazma bilmediği, ortalıkta cumhuriyet gelince kafir memleket olacağız, din elden gidecek diyen softaların propoganda yaptığı bir süreçte elbette cumhuriyetin ilan edilmesi bile bir başarıdır.

inkılapların çoğu o dönem için dinden çıkma, kafir olma, gavur memleket olma gibi algılanırken; medeni dünyaya geçiş için şart olan bu inkılaplar yukarıdan inme bir şekilde yapılmayıp da alt yapının hazırlanması için yıllar harcansaydı düşünmek zor değil, bugün ortadoğu ve afrika'nın feodal kabile devletlerinden zihniyet olarak hiçbir farkımız kalmazdı.