bugün

alevilerin chp ye oy verme nedenleri

gayet basittir. çünkü chp den başka alternatif bir parti yoktur aleviler için. olsa da oyu bölmemek için vermezler. aleviler aydın insanlardır. atatürkü dillerinden düşürmezler, evlerinde atatürk fotoları asılıdır. devletine milletine bağlı insanlardır. kurtuluş savaşında da omuz omuza savaşmışlardır bu ülkenin kurulmasına katkı sağlayan en önemli gruplardandır. geçmiş dönemde de bu insanların oyu dsp ye idi. yani bu insanlar sol partiden başka partiye oy vermezler.

şimdi nedenlerini ele alalım:

AKP ye oy vermezler çünkü: akp sünni ve hanefici bir partidir. Muaviye ümmetidir. Aleviler ölür gene oy vermez bu partiye.

MHP ye oy vermezler çünkü: MHP biraz ileri milliyetçi, bazen ırkçı olabilen bir partidir. Türk milliyetçiliğinin savunulması kötü bir şey değil tabiki. Ancak az da olsa risk vardır. MHP iktidara gelip alevilere arap ve kürt oldukları için sırt çevirirse aleviler için büyük kayıp olur bu riski göze alamazlar oy vermezler.

Milli Görüş Partilerine oy vermezler: AKP ile aynı sebepten.

Sağ Partilere Oy Vermezler Çünkü: Zamanında demirel ve özala oy veren aleviler beklentilerini hiç karşılayamamakla birlikte daha da kötü hallere düşmüşlerdir. Dilleri yanmıştır. iyi bir lider çıkmadığı sürece sağ partilere oy vermezler.

CHP'ye oy verirler çünkü: CHP herkese eşit yaklaşan bir partidir. Belli bir ırk veya din üstünden siyaset yapmaz. Türküde kucaklar kürdüde arabıda. Aleviyede el uzatır sunniyede ateiste de satanistede. Dolayısıyla özgürlük sınırları geniş olan bir partidir. Alevilerin ihtiyacı olan da özgürlüktür. Aynı zamanda chp nin içinde binlerce alevi olması ve bizzat genel başkanının dahi alevi olması, alevi vatandaşlar için yeterli sebeptir. Başka parti aramazlar bile. Gün gelir CHP barajın altında kalır da başka bir sol parti yükselişe geçerse, oyları bölmemek adına o sol partiye de oy verebilirler. Tıpkı DSP gibi.

Alevilerden oy almanın tek yolu vardır o da özgürlük ve eşitlikten söz etmektir. Özellikle ebu hanefeden falan bahsederseniz bir aleviyle iyi ilişkileriniz olması beklenemez.