bugün

dinlerin yakın zamanda sona ereceği gerçeği

bırakınız teferruatları! özünde; sevgiyi, barışı, kardeşliği ve yardımlaşmayı öğütleyenlerdir dinler. tarihte, marjinalleşen yaşam ve düşünce biçimlerini asgari müştereklerde birleştirip toplumsal uzlaşmayı sağlamış, ahlak ile birlikte hukuk sistemlerinin temelini atmışlardır.

dinler; esasen iyi, doğru ve güzeli, yani evrensel değerlere itibar etmeyi öğütleyen sosyo-kültürel yapılaşmalardır. lakin, yüzyıllar boyu haince istismar edilmişlerdir. yarıcahil din adamları tarafından kullanılarak, cahil kitleler istenildiği gibi yönetilip-yönlendirilmiş ve din; önce şahsi çıkarlar, sonrasında ise siyasi ideolojilere alet edilerek belli bir sınıfın ya da zümrenin ortak çıkarları gözetilmiştir.

insanoğlu, bir delilik edip de kendi neslinin mevcudiyetine bir şekilde son vermezse, "dinlerin insan yaşamı üzerindeki etkilerinin gün geçtikçe azalacağı ve belli bir zaman sonra da tümüyle ortadan kalkacağı" bir varsayımdan öte realite olarak görülmektedir.

ancak bu sürenin, on yıllar ile sınırlı olduğunu söylemek hayalperestlik olur. zira, bu kovandan sağılan balla haluhazırda tıkır tıkır işletilen bir ekonomik sistem vardır, dünyada. dinlerin, insanlar üzerindeki etkilerinin ortadan kalması için daha en az bir asra gereksinim vardır. kaldı ki bu zaman dilimine, üçüncü bir dünya savaşı, hatta dinler savaşı da dahil olabilir ve doğal olarak bu dönemde, dini inançlar yeniden tavan yapabilir.