bugün

islam a göre dünyanın yaşı

benim de çok sevdiğim, sosyoloji ve hem liberal hem sosyalist ekonominin babası gördüğüm ibn haldun, mukaddime'sinin ikinci cildinde, buhari-müslim hadis alimlerinin naklettiği bilgilerden yola çıkarak şöyle anlatıyor:

"Allah elçisi, Buhari ve Müslim'in "Sahih"lerinde rivayet edilen hadisinde: "Sizin vaktiniz sizden önce geçip giden eski kavimlerin vaktine nispetle, ikindi vaktinden güneş batıncaya kadar olan bir müddet hükmündedir", diğer bir hadisinde: "Ben (bütün kavimlere) peygamber olarak gönderildim, halbuki dünyanın ömründen sonunu şu iki parmağım arası kadar yakındır" diye şahadet parmağı ile orta parmağına işaret etmiştir. Peygamber, ikindi vakti ile güneş batıncaya kadar olan vakitten, her nesnenin gölgesinin kendisine nispetle iki misli uzadığı vakti irade etmiştir ki, bu ise takriben bir günün yedide biri kadardır. Bundan başka, peygamber şehadet parmağını orta parmağına yanaştırmıştır.
Uzunluk itibariyle bu iki parmak arasındaki fark dahi yedide bir nispetindedir. Bu yolla hadiste anılan müddet, haftanın yedide birinin yarısını teşkil eder ki, bu suretle dünyanın ömrü, islamiyet'in başlangıcından itibaren 500 yıldır.

Allah elçisinin şu hadisi de bunu teyid eder, peygamber: "Bu ümmetin ömrünü bir günün yarısı kadar bir müddet uzatmaktan Allah'ı hiçbir şey alıkoyamaz". Bütün bu hadislerin delaletinden, dünyanın ömründen islamiyetten önce 5500 yıl geçmiş olduğu anlaşılmıştır. Veheb bin Münebbih'in rivayetine göre, dünyanın islamiyet'ten 5600 yıl önce yaratılmış olduğu anlaşılmaktadır. Ke'b (El-Abbar)'a göre dünyanın ömrü 6000 yıldır". (Mukaddime II-ibn Haldun, Çeviren: Zakir Kadiri Ugan, 189-190)

Evet, o "hadisleri kafamıza göre yorumlayamayız uzmanlara bırakmalıyız"cı arkadaşlar, hadisleri yorumlayacak ilme sahip olanların nasıl yorumladığını görmüşlerdir herhalde. Şimdi biz kendi zamanının kıt bilgisiyle hadisleri yorumlayıp, tüm insanları da bu yorumalara göre yaşamak zorunda bırakanlara ne diyelim? o zamanlar 6000 yıl olduğunu kabul etmek geçer görüştü de sonra mı değişti? Demek ki bilimsel bilgiler yeterli değilken, hadis yorumlayıp insanları bu yorumlara göre yaşamaya zorlamak gereksizdir. yoksa geçmiş zaman muhaddislerine güvenip 6000 yıldır mı diyeceksiniz? eğer bunu diyecekseniz sorun yok, bilimsel bilgilerin sizin yorumlarınızla çelişmesi sizi rahatsız etmiyor, bilimsel bilgiyi reddiyorsanız olabilir, tutarlısınız; ama 6000 yıl değildir, yanlış yorumlanmış derseniz eğer, o zaman hiçbir hadis yorumunun geçerliliği yoktur, nitekim birinde yanlış yapılabiliyorsa, hepsi yanlış olabilir, ve insanları yanlış bir yoruma göre yaşamayı zorlamak çok canicedir.