bugün

1000 liralık mühendis

detaylı şekilde incelenmesi gereken problem. mühendislik 4 yıl, tıp 6 yıl tıpın 5. ve 6. yıllarında mühendis mezun olduğu için aldığı 1000 lirayı bir lütuf gibi görmek nasıl bir zihniyettir bunu anlamak gerekmektedir.

mühendislik fakültelerinin kontenjanı aşırı artmış durumda yök işi tamamen ticarete döktüğünden doğru düzgün laboratuvarı olmayan üniversitelerde bile mühendislik eğitimi verilmeye çalışılmaktadır. her ile üniversite, her üniversitede 2. öğretim, uzaktan öğretim derken bir de teknik eğitim fakültelerine bağışlanacak bir mühendis etiketi durumu var. oysa mühendislik formasyonu alan kişi orta zekadan daha üstün * problemlere pratik çözümler sunan, iyileştirmeyi seven zeki birisi olmalıdır. öss lys adı her neyse ne kadar da zekayı tam ölçmüyor dense de bir başarı sıralaması olduğu aşikar. eskiden sadece belirli aralıktaki insanların girebildiği bu fakültelere şimdi barajı geçen girebilmektedir. hal böyle olunca 1000 liralık mühendis denen kavramlar ortaya atılmaktadır.

biz mühendisler olarak kimsenin yan gelip yattığı yerden para aldığını savunmuyoruz. doktorların, avukatların, diş hekimlerinin hepsinin işinin kendine göre zorluğu var. fakat şöyle de bir durum var ki, doktorların, diş hekimlerinin, muhasebecilerin, işletmelerin, fabrikaların bankaların kullandığı ekipmanların, sistemlerin, çözümlerin hepsinde mühendislik yatmaktadır. ülkenin kalkınmasında, gelişmesindeki payı söylemiyorum bile.

şimdi ekonomik olarak yorumlayalım biraz da. dış ticaret açığının majör kalemi nedir? enerji piyasası. enerji piyasasında üreten bir toplum olursak dış ticaret açığını büyük oranda kapatırız. peki bunun için ne gerekli? yatırımlar, tesisler, mühendislerin odak noktası oldukları disiplinlerarası çalışmalar. yani tüm ekonomik konjonktürün iyiye gitmesinde bile ne kadar önemli bir parça olduğunu göstermek açısından söylüyorum bunları. yoksa sadece mühendis yapar, ekonomi akar diye bir tabirimiz yok.

her zaman baltalanmak istenen bu mesleğe daha fazla değer verilmelidir. yabancı yatırımcı ülkemizden çıktığında biz gene kendi başımıza kalacağız. üretmeyen bir toplum her zaman açık verir. üreten bir toplum için mühendislere ve müteşebbislere gereken destek verilmelidir. sürekli aşağılanan, hakkı yenen kesimde olursa toplumun bir köşesinde kaybolur gider. hem kendisi hem yaratıcılığı...

uzun lafın kısası mühendislik her toplum için aşırı derecede önem arz etmektedir. bunu söylerken tekrar ifade etmek istiyorum diğer meslek erbaplarına sataşma söz konusu değil. o sırada daha mezun olmamış doktor var, hakim adayı staj yapıyor, 1000 lira alan mühendis otursun haline şükretsin gibi bir bakış açısını da kabul etmiyoruz.