bugün

dershanelerin kapatılması

gerçekleşmesi durumunda türkiyedeki ciddi eğitim açığını daha da fazla ortaya çıkaracak olan durumdur. açık konuşuyorum, şu anki sistem öğrencileri üniversiteye hazırlamıyor. sadece ve sadece üniversiteye öğrenci seçiyor ve bu seçim adil bir şekilde işlemiyor. mesela hukuk isteyen ve bu konuda yetenekli olan bir öğrenciyi, ya da mimar olmak isteyen ve bu konuda yetenekli olan bir öğrenciyi ayırt edip onu diğerlerinden avantajlı duruma getirebilecek hemen hemen hiç bir soru sorulmuyor öğrencilere. zaten bu şekilde bir eğitim de verilmiyor liselerde. bu sefer de bir bakıyoruz ki tıp fakülteleri tıp okumak istemeyenlerle, mimarlık bölümleri bu konuda hiç yeteneği olmayan adamlarla, idari bilimler fakülteleri yatmaya gelmiş sığırlarla doluyor. bir çok kişi, işletme, iktisat, ekonometri gibi bölümlere gidiyor ama lise hayatları boyunca ekonomiyle ilgili tek bir ders bile almamışlar. hiç bir şey bilmiyorlar. peki bu adam nasıl karar verecek o bölümü sevip sevmediğine?

işte böylesine saçma salak bir sistemde adeta açık kapatan kurumlardı dershaneler. maalesef durum budur. her fırsatta ailelerin cep külfetinden dem vuranlar eğitim kalitesini artıracak en ufak bir girişimde bile bulunmadılar. açık ve net söylüyorum, liselerimiz sığır bir nesil yetiştiriyor. gençler de bunun farkında ve bu durumdan rahatsızlar. dershaneler "hocam bize lisede bu konuları göstermediler ki" diyen öğrencilerden geçilmiyor. ösym desen yaptığı sınavlarla tam anlamıyla çuvallıyor. sadece skandallardan bahsetmiyorum. daha önemli bir şey var: ösym son dönemde bilgi ağırlıklı sınavlar yapmaya başladı. bunun avantajı, çalışanın (bizim tabirimizle hak edenin) kazanmasını sağlaması. ama gel gelelim bu öğrenciler üniversite hayatlarında hiç bir (rakamla 0) işlerine yaramayacak bilgileri öğreniyorlar ve üstelik o bilgiler de bilimsel değil. çoğu uyduruk, bilimsel ölçütlere göre ele alırsanız saçmalık olan bilgiler. boğaziçi, itü, odtü, bilkent, hacettepe gibi okulların hepsinde bulundum. hepsinde de hocaların ve mezun olmak üzere olan öğrencilerin ortak tespitlerinden birisi şu: "öğrenci kalitesi gitgide düşüyor." bunun iki sebebi var; birincisi milli eğitim sistemimiz kaliteli öğrenci yetiştirmeye programlı değil. hazır bilgiyi ezberletmeyi esas alan bir sistem var, ikincisi sınav sistemimiz de kaliteli öğrenciyi seçmeye programlı değil.

dershaneler kapatılırsa ne olur? ilk senelerde belki olumlu karşılanabilir. okul eğitimine ağırlık da verilebilir. fakat çok geçmeden görülecektir ki özel okullar bu konuda avantajlı konuma gelecektir. iyi puan yapamadığı için düz liselere gidenlerle iyi puan yapamadığı halde özel liselere gidenler arasında uçurumlar oluşacaktır. bu da eğitimde fırsat eşitliğinin köküne kibrit suyu dökmektir.