bugün

komünist vs sosyalist

komünizm, özel mülkiyeti reddeden, tamamen insan doğasından hareketle ''eşitlikçi'' bir düzen getirmeyi amaçlayan fakat sovyetler'de gördüğümüz üzere bir süre sonra sıçıp, işçileri imtiyazlı sınıf hale getiren ideolojidir.

sosyalizm ise daha ılımlı bir versiyonudur; bunu ülkücüler, ''sulandırılmışı'' olarak alaylı bir şekilde adlandırırlar. ikisi de temelde aynı şeyleri savunur; eşitlik vurgusu, adalet temennisi, toplum tarafından kontrol edilen bir iktidar, emekçi sınıfın ön plana çıkarılması, sekülerizmin kutsanması...

sosyalizm komünizmden daha önce geliştirilmiş bir sistem olup, karl marx'ın sosyalizmin kurulmasından sonra halkın kendiliğinden komünizme geçeceği öngürüsüyle, komünistlerin ilk etapta savunduğu yönetim biçimi olmuştur, tabii ki sosyalizmden sonra durulmayacak, komünizm ortaya çıkarılacaktır.

bu iki sistem de, baskıcı kapitalizm döneminden sonra özgürlük arayan ve buhran içindeki halkın yetiştirdiği aydınlar tarafından geliştirilmiştir.

tabii şunu söylemeden geçmek olmaz; sosyalizm ilk kurgulandığı günden beri gerçekten çok değişmiştir. bilhassa ekonomik sistemdeki elitizm, sosyalizmin temel teorilerinden bir tanesiydi 19.yüzyılda, şimdi bu oldukça değişti.

komünizmin; marksizm, leninizm, maouculuk gibi türleri olmakla birlikte; ortodoks marksistler ve reformist marksistler de vardır. reformistler kapital sisteminde değiştiğini ve artık marx'ın abarttığı kadar kötü bir kapitalizm olmadığından hareketle, sınırlı kapitalizmi desteklemekte ve ''refah devleti'' anlayışını önermektedirler. ortodoks marksistler ise, her fikriyat gibi, içlerindeki reformistleri sallamamaktadırlar.

sosyalizmin temel problemi; bu düşünce akımının aslında büyük devletlerde uygulanabilir olması iken, yalnızca fakir devletlerde yürürlükte olmasıdır. çünkü sosyalizmi işletebilmek, büyük miktarda para gerektirir. ücretsiz eğitim, ücretsiz hastane, işsizlik maaşı gibi işlemler hep sosyalizmdedir. ancak büyük devletlerde zaten bunlar olduğundan, kapital rejimden halk hoşnuttur. bunları yapamayan fakir devletlerde ise sosyalist devrim olmakta fakat bu pek de bir işe yaramamaktadır, çünkü devletlerin ekonomisinin güçlenmesi için kapitalizm gerekir, sosyalizm değil.

kapitalizm maalesef bir zorunluluk...