bugün

neil armstrongun aya ayak basmamış olması

doğrusu asla kesin olarak bilinemeyecek bir iddiadır.

benim kastettiğim görüntüler başka görüntüler. yani astronot ay'a ayak basarken tepesine düşen set ışıkları, "kestik kestik" diyen yönetmen ve sete giren takım elbiseli adamlar vs. bunlar sonradan asıl görüntüyü taklitle sette çekilmiş ve bilerek çekim hatası yapılmış olabilir.

orijinal görüntü üzerinde yapılan incelemeleri izlemedim ve izlesem dahi gerçeği ayırdedebileceğimi sanmıyorum. bilim dediğiniz şey, bu ve benzer konularda çok ideolojik ve politik olabiliyor. dolayısıyla güvenilirliğini test etmek için ancak kendi bilim düzeyinize güvenebilirsiniz ki ben şahsen o seviyede değilim.

pekala orijinal görüntülerin üzerine teknolojik imkanlarla kola şişesi eklenmiş, düşüş hızlarıyla oynanmış vs de olabilir. önce o görüntülerin orijinalliğini test etmek lazım.

bununla beraber, görüntüler tamamen sahte, bu adamlar ay'a felan çıkmamışlardır da diyemem, görüntüler güvenilir muhakkak çıkmışlardır da diyemem.

bildiğim şu, o yıllarda mesela türkiye, eğer feykse feykin tillahını yaparak uzaya çıktık dese kim inanırdı? elbette kimse. çünkü o potansiyel, alt yapı yatırımı ve bilim düzeyi yoktu. görüntüler feykse bile, abd en azından bu şartları sağlayabilecek düzeydeydi ve bu bile o yıllarda psikolojik olarak büyük bir etkendir.

o günden bugüne uzay çalışmalarında gelinen nokta da, bu potansiyelin, alt yapı yatırımlarının ve bilim düzeyinin fos olmadığını da ortaya koyuyor. ben meseleye bu açılardan bakıyorum.