bugün

kıbrıs türkçesi

yapilan son arastirmalara gore turkiye turkcesinden daha az bozulmaya ugramis bir turkce olarak karsimiza cikmaktadir. ilginc bir kac kelime vardir ve hasan cicioglu bu arastirmalarini turk dil kurumuna gondermistir. bu arastirmalar da bir kac enteresan nokta vardir. turkiye araba kulturunu fransizcadan aldigindan oturu; difransiyel, vites gibi kelimeleri degistirmeden almistir. bunun yaninda kibris'a araba kulturu ingiltereden gelmesine ragmen arabaya ait hicbir sey turkceden baska bir terime sahip degildir.

ornek vermek gerekirse bir kibrisli ablamiz soforlerden birine kornaya cok basiyor diye bagiriyor:
- ne otturun be boruyu?
bizim turkiye'den gelen dallama ogrenci ise dalga geciyor, ulan git once sen kendinle dalga gec. burada insanlar dilini korurken sen boru yerine korna demissin.

baska bir yerde ise elemanlar arabayi bir yere vurmuslar, kaportaciyi ariyorlar. ama bir turlu bulamiyorlar. sonra bir kibrisli abimize soruyorlar kaportaci nerede?
-simdi gardas buradan cikacang cemberden sola donup dogrultmaciya varacang.

yine bizim cok bilmis turkiye'den gelmis ogrenciler dalga geciyorlar ne icin?:
1-kardes yerine gardas diyor diye: turkcede 'k' diye bir harf yoktur. aslinda turkiye'de de bir cok yerde angara, gardas gibi kelimeler kullanilmakta.
2-kavsak yerine cember dedigi icin: turkceye hangisinden girdigini tam olarak bilmiyorum ama baska bir dile\den giren bir sozcuktur kavsak, ama cember ataturk'un buldugu bir sozdur.
3-kaportaci yerine dogrultmaci dedi diye: turkce'ye fransizca'dan girmis kaporta sozcugunu kesinlikle bu insanlar kendi iclerinde kabul etmemisler ve yaptigi isi gozlemleyip dogrulttugunu gormusler ve bu ise bu ismi vermislerdir.
4-kelimelerin sonuna ng kayuyor diye: kelimelerin sonuna ng koymak gercekten cok komik geliyor ama turk insani da bunu siklikla yapiyor. bu ozellik orta asyadan gelen ve girtlagimizin ozelligidir. en temel turkce ozelligidir.

hasan cicioglu cesitli koy ve kasabalarda yaptigi arastirmalar sonucu 230 tane turkiye'de unutulmus veya yeniden yaratilmis oz turkce kelimeleri turk dil kurumuna gondermistir.