bugün

türkiye ye nükleer santral kurulması

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Greenpeace Akdeniz ve Türkiye Çevre Platformunun çağrısı üzerine Nükleer Karşıtı Kongre 24 Şubat 2006 tarihinde, 53 kuruluştan 114 kişinin katılımıyla Ankarada toplanmıştır.

Kongre süresince nükleer enerji, nükleer santraller ve Nükleer karşıtı eylem planına ilişkin bilgilendirme ve önerileri içeren konuşmalar sonrasında aşağıda isimleri bulunan katılımcılar Nükleer Karşıtı Kongre Sonuç Bildirgesini onaylayarak kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir.

Ø Kongre; yıllardır sürdürülen Nükleer Karşıtı Platformun bir parçası ve devamıdır. Bu anlamda ülke düzeyinde sürdürülen tüm çalışmalarla buluşmayı, mücadeleyi birlikte sürdürmeyi temel ilke olarak kabul eder.

Ø Önümüzdeki dönemde daha etkin bir iletişim ile katılımın artırılmasına yönelik çabalar yoğunlaştırılacaktır.

Ø Kongre, nükleer enerjiyi ve nükleer silahları reddeder. Enerji verimliliği, tasarrufu, kayıp-kaçakların giderilmesi ve yerli-yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve geliştirilmesi için mücadeleyi benimser.

Ø Kongre öncelikli olarak, çalışmaların, nükleer santralların kurulmasına yönelik adımlara karşı çıkmak ve engellemek temel hedefi çerçevesinde programlanmasını öngörür.

Ø Bu amaçla, toplumun bilgilendirilmesi ve nükleer tehlikelere karşı duyarlılığın arttırılması için aşağıdaki çalışmalar yürütülecektir;

· yerel ölçekte kampanyalar yürütülmesi

· bilgilendirme temelinde yayınlar, broşürler, afişler hazırlanması

· bölgesel olarak barışçıl kitlesel eylemler düzenlenmesi

· nükleer santral yapılması planlanan illerde bu çalışmaların özellikle yoğunlaştırılması

· nükleer santrallerin kurulması kararının geri püskürtülmesine yönelik ulusal düzeyde etkinlikler ve barışçıl eylemler organize edilmesi

· eğitim araçlarının üretilmesi, etkinliklerin planlanması ve koordinasyonu

· basınla ilişkilerin geliştirilerek sürdürülmesi için komisyonların oluşturulması

Ø Kongre, tüm bu çalışmaların Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu ve Sekretaryası tarafından hayata geçirilmesine karar vermiştir.

Ø 2006 yılının Çernobil faciasının 20. yılında Nükleere Hayır Yılı olarak ilan edilmesine, bu temelde yürütülecek çalışmaların desteklenmesi ve katkı verilmesine karar verilmiştir.