bugün

beyza nın kadınları

bir çok insanın hayatları boyunca sadece televizyonlarda izleyecekleri fakat hiç bir zaman bu filmde anlatılan olayları bizzat yaşayan birini * anlama, yaşamın onlara nasıl acımasızca vurduğunu, nefes alıyor olmanın nasıl bir işkence olduğunu bir nebze olsun hissetme şansı olmadığı bir konuyu izleyiciye bu kadar açık seçik ve net sunan bir başka örneğinin zor bulunacağı bir türk psikolojik gerilim filmidir. özellikle filmin ikinci yarısında, olayların tüm çıplaklığı ile ardıardına izleyicinin yüzüne çarpması, demet evgarın muhteşem oyunculuğu ile birleşince bir tramvanın insanın tüm yaşamını nasıl şekillendirdiğini daha net farkedebilmesini sağlıyor izleyenin. izlediğim en mükemmel filmlerden biri kategorisine koyduğum, bunun sebebinin de bu denli zor bir konuyu, bu kadar çarpıcı ve açık bir şekilde bize anlatabilmesi olduğu filmdir ayrıca.

ayrıca filmdeki polisiye, macera ve kovalamaca kısımları sadece filmde bir vitrin mankeni pozisyonundadır, asıl incelenmesi, üzerinde düşünülmesi ve anlamaya çalışılması gereken kısım beyzanın ta kendisidir, ruh halleridir, içinde barındırdıklarıdır, dışarıya yansıyanlanlardır. tamamiyle uzmanlar ve psikiyatrlar danışmanlığında kurgulanmış olabildiğince gerçek ve çarpıcı yanlardır.

bir çok izleyici tarafından filmin gerçeklikten uzak olduğu, komik bir polisiyeye döndüğü düşünülüyor, ama işin polisiye kısmını çıkarırsak -ki o polisiye kısmının olmaması türk seyircisini bu filme çekememek demektir maalesef- geriye kalacak olan şey, bir kadının geçmişinde yaşadığı taciz veya tecavüz olayının hayatının devamında nasıl bir rol oynayacağıdır. bir psikolojik travmanın nasıl olabileceğidir. eğer cinsel yönden böyle bir saldırıya uğramış bir kadının nasıl bir duruma geleceğini merak ediyor ve hayal edemiyorsanız filmi seyredin..