bugün

anadolu ihtilali

'bizim aydınımızda o perspektif yok, kurtuluş savaşımıza sadece kurtuluş savaşı demek yanlıştır, anadolu ihtilali denilmelidir, kurtuluş savaşı anadolu ihtilali'nin içinde yapılmıştır. ikisi içiçedir.' tespitini yapan toplumcu aydın, düşünür,şair, yazar attila ilhan'ın geniş bir perspektifle tarihsel olayları yorumlayarak tanımladığı ihtilaldir.
attila ilhan şöyle açıklar:
türkiye bir taraftan onu yok etmek isteyen batıya karşı çok ciddi bir savunma gösteriyor ama öbür taraftan da o kendisini yıkmakta olan saltanata karşı aynı mücadeleyi gösteriyor. ve türkiye'de rejim değişiyor. türkiye'de rejimin değişmesi emperyalizme karşı bir tarafta padişah ve onun hükümeti öbür tarafta ingiltere başta olmak üzere batılılar var. en önemli nokta bizden bir kaç yıl önce yapılan, yukarda sosyalist ihtilal, aşağıda bizde de demokratik ihtilal var. bu iki ihtilal birbiriyle sınırdaş ve onunla da kalmıyorlar beraber. en kısa zamanda ikisi beraber doğrudan doğruya batıya karşı bir anlaşmaya giriyorlar. ve bu ingiltere'nin ondan sonrası için olan hesaplarını en az ikinci cihan harbi'nin sonuna kadar perişan ediyor. ingiltere bu yüzden çok zor duruma düşmüştür. düşünün sovyet ihtilali'nden sonra bu ihtilali bastırmak için beyaz ordular örgütler. bu beyaz orduları onların üzerine sürer. öbür taraftan türkiye'yi zaten hallettim sanıyor çünkü türkiye sevr ile dağılacaktır. hiç hesapta olmayan bir direniş başlar. bu direniş başlamakla kalmaz, türkiye ile rusya'yı bölen kafkas seddi'ni yıkarlar, ikisi beraber. beyaz ordular yenilir. yunanlılar sallanmaya başlar. o arada ingiltere şöyle bir hesap yapar acaba türkiye kurtulursa ruslara karşı kullanabilir miyim. bunu çok ciddi olarak hesaplamışlardır ve gazi'nin ölümünden sonra bir güzel kullanmışlardır.
fakat o zamana kadar dünyanın tarihinde ilk defa bir şey oluyor. avrasya bölgesinde iki büyük devlet emperyalizme karşı çok net bir tavır alıyorlar ve çok net bir şekilde halkları ayaklandırıyorlar. şimdi bizim anadolu hareketi'ne bu istikametten baktığınız zaman gazi daha çok büyüyor. çünkü öyle bir yere getirildi ki sonunda mustafa kemal paşa işte yunanlıları yendi. yunanlıları yenmek de bir at bir deve değildi gibi bir noktaya getiriliyor. yani düvel-i muazzama 'ya karşı değil yunanlılara karşı kazanılmış bir savaş gibi gösterilmeye çalışılıyor. mustafa kemal paşa aslında ingiltere ile fransa ile savaşıyor ve hepsini birbirine karşı kullanıyor. '
'batılıların türklere bakışı; türkleri asya'ya def etmektir ve bu bakış onların gözünde her zaman geçerlidir...'