bugün

muammer kaddafi

anlaşıldığı kadar(başlık konusuna girilen entrylere göre) rahmetli kaddafi hakkında bir bok bilmiyoruz.
diktatör,
halkı ve kendisi bitli arap(çadırda yaşıyor diye) bedevi,
zorba,
vs. konular dışında konuşacak başka sözümüz yok.

ha, unutmadan; kıbrıs savaşında ve sonrasında tüm ab-abd tarafından uygulanan ambargo ile askeri ve sanayi alanında çekilen yedek parça-malzeme sıkıntısında "depolarını ve makinelerini bize açan "istediğinizi alın diyen ve kıbrıs savaşında tek destekleyen ülke olması dışında bir söz söyleyemiyoruz.

oysa,
ülkesinde çıkan petrol ün kalitesi(venezüella-libya en kaliteli petrol çıkan 2 ülke) hakkında konuşulması gerekir.

bu petrolü(özellikle) işleyecek rafinerilerin fransa-italya da olması konusu konuşabilirdi ki, demokrasi adı altında özel-sivil(eski askerler-paralı askerler-blackwater yani ex) silahlı kuvvetlerin operasyonlar düzenlemesi de anlatılabilirdi.

ortadoğu ve avrasya enerji kaynaklarının tam hakimiyetini sağlamak, uyanan dev çin-hindistan gibi ülkeleri kontrol altında tutmak, 4 trilyon doları bulan petrol paraları-şeyhlerin mal varlıklarının abd-avrupa finans dünyasından çıkmasını engelleme ve gözdağı verme, oluşan abd-ab tepkisini korku ve kamuoyu olarak başka mecralara çekme vb. konulara değinerek iran-venezüella-libya gibi küresel güç ve yeni dünya düzeninin enerji hakimiyeti sağlamasında ki aykırı seslerin kaynağını kısma çalışmasına dikkat çekilebilirdi.

eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğu, hatta çocuk parası ve teşvikler ile halkın refah seviyesinin yüksekliğinden bahsedeceğimize, çadırda oturuyor diye halkı veya lideri yargılama yapabileceğimize, libya da iş yapan şirketlerin çalışanları-mühendisleri veya dış işleri çalışanlarının söyleşilerine bakarak, daha sağlıklı bilgi elde edebilirdik.

özellikle, devrimden sonra ortaya çıkan durumu irdeleyen yabancı ajans ve programları takip etse idik, ihtilali yapan isyancıların fransa-italya ve uluslar arası sermaye gruplarına verdiği sözü, aldığı askeri desteği görür basit bir halk ayaklanması değil, özel bir operasyon olduğunu görürdük.