bugün

atatürk yaşasaydı türkiye ab ye girerdi

desteksiz bir "atatürk yaşasaydı" fantezisidir. avrupa birliğinin ilk kurucu anlaşmaları ikinci dünya savaşının ardından atılmış olsa da, bir ekonomik ortak pazar olması 1960 lara, politik bir proje haline gelmesi 1980'lere ve "avrupa birliği" halini alması 1990'lara denk gelir. atatürk'ün daha ne kadar uzun yaşaması; yaşasa bile aktif politika'ya ne kadar katkısı olması beklenebilir? atatürk fidel castro'dan bile 45 yaş büyük bir kere.

zaten türkler'in bir türlü idrak edemediği hadise tam da budur: avrupa birliği denen yapı akşamdan sabaha kurulmuş bir örgüt değil, altmış senedir hala kurulan, geliştirilen, genişleyen ve yeni anlamlar kazanan bir inşaat. nesilden nesile aktarılan bir yol. oysa türkiye denen memleket böyle nesiller boyu sürecek bir gelişme prensibi ile değil, o an moda olan ne ise onun ışıklarını yakan bir dükkan mantığı ile işletilir.

"bu dükkanı bize açan büyükbabamız yaşasaydı herkes bizimle iş yapmak için delirirdi"... acaba büyükbaba'da kendi zamanında böyle mi düşünmüşdü? sanmıyorum.
güncel Önemli Başlıklar