bugün

game of thrones

"über, insan üstü, aşmış" dizi olarak nitelendirilmesi gereken dizidir. böyle bir nitelendirme cahillik yahut saflık değil malumun ilamıdır. game of thrones bir diziyi dizi yapan senaryo-yönetmenlik-cast üçlemesinin üçünde de piyasaya tur bindirmiş bir dizidir.
böyle bir diziye "aşmış" demeyeceğiz* de neye diyeceğiz? spartacus gibi game of thrones'a nazaran ikinci sınıf olan dizileri mi göklere çıkaracağız? game of thrones ve spartacus'u bilimsel bir ölçekle karşılaştırırsak her kalemde game of thrones daha önde olur, bundan emin olun. zira spartacus iz bırakabilecek bir dizi değil. tekrar edeyim; bu iki diziyi karşılaştırmak dahi hata.

immanuel kant öznellikten münezzeh, objektif bir "güzel"in olduğunu söyler. ve bu estetik felsefesi açısından önemli bir tezdir. işte game of thrones da böyle bir dizi. kanımca saflık ve cahillik olan şey; bahsettiğim bu felsefi ve sinematografik hakikati görmezden gelmektir. spartacus gibi klişelere boğulmuş, andy whitfield'ın gidişiyle de iyice boka batmış bir diziyi game of thrones ile karşılaştırma abesliği de herhalde saflık ve cahilliğe girer. ayrıca şunu da belirteyim; bir dizinin kalitesini "seyir zevkine" göre belirlemek de başka bir felaket. bazen çok ilkel, basit şeylerin dahi seyir zevki yüksek olabilir bu onun kaliteli olduğu, aşmış olduğu yahut games of thrones'tan daha iyi olduğu anlamına gelmez.

son olarak; game of thrones her yönüyle aşmış bir dizidir. game of thornes ile aynı kategoride -yani epik/fantastik- yer alıp da ondan daha güzel daha kaliteli olan bir dizi "yok". önce bunu bir sindirin. zira game of thrones her yönüyle türdeş dizilerden daha üstündür. bir de türdeş olmayan diziler var. onlarla game of thrones'ı karşılaştırmak yanlış. "prison break, game of thrones'tan daha güzel çünkü seyir zevki yüksek" demek daha da yanlış. zira prison break, sherlock gibi diziler kendi türü içinde dahi üstün olmayan diziler. prison break kötü bir dizi değil hatta heyecanla izlenebilecek bir dizi ama o dizi henüz kendi kategorisinde yeterli olgunluğa ulaşamamış. game of thrones kendi türünün lost'udur, house md'sidir, tbbt'sidir. henüz ondan iyisi yapılmamıştır.