bugün

entry'ler (12)

gittigidiyor com

kuzenimin satışa başladığı site, ulan bu kadar ucuza sattıyorsun madem uğraştığına değmez. ilginç tabi

http://urun.gittigidiyor....-okuyucu-99-adet-85052793

http://urun.gittigidiyor....-kulaklik-2-adet-85217380

finlandiya denince akla gelenler

eğitim sistemi. amerika gibi güçlü ülkeler bile bu gözlemcilerini bu ülkeye gönderip eğitim sistemlerini araştırken biz kılımızı kıpırdakmıyoruz ne de olsa eğitim sistemimiz çok güzel(!).

radikal

tasarım açısından en beğendiğim gazete. ayrıca radikal iki ve radikal kitap diye iki eki vardır bunlardan kitap eki cuma diğeri ise pazar günü verilmektedir. bu iki ek şahanedir. radikal kitapta kesinlikle çok güzel bir kitap bulurum ve okunacaklar listeme alırım. radikal iki'de ise çok güzel köşe yazarları vardır. ama gel gelelim bu gazetenin kötü yanına. alevileri, ermenileri yani azınlıkları (azınlık kelimesi bir hakaret değildir azlıkta oldukları için azınlık olarak tabir edilir) gaza getirme. bu adamların hakkı yeniliyor bu adamlar doğru düzgün yaşamıyor. sanki müsebbibi bizmişcesine.

cengiz aytmatov

toprak ana ve beyaz gemi adlı kitaplarını okuduğumda beni bir ağlama almıştır. ruslara çok sinirlenmiştirim keşke her şey daha farklı olsaydı demiştirim. toprak ana adlı kitabın savaş yıllarını da içine aldığı için savaşın ne kadar acımasız olduğunu anlamamıza yardımcı olmuştur.

japonya

sevglimin yaşadığı ülke. ben gidip görmedim ama çok bilgi topladım oralar hakkında. hatta avustralyada yaşarken japon arkadaşlarım olduğu için oralar ve oranın insanları hakkında çok şey öğrendim. suşi ve pilavdan daha fazlası var bu adamların sofralarında. yakisoba, ramen, udon kesinlikle tadılması gereken yemeklerindendir. denildiği gibi hepsi de nur pak insanlar değildir. saygısızlık yapan da çıkabilir. küfür etmiyorlar koca bir yalandır. işte böyle bir millete sahip ülke.

şevval sam

iki tek albümüyle yine beni benden almıştır. bu kadın tsm'nin hakkını veriyor, bence. ayrıca sek albümündeki ninni şarkısı en sevdiğim musikiler arasındadır.

sidney

ulaşım ağının tek kelime ile muhteşem olduğu il. burada metro yok tren var. bu tren ağı sadece şehir içine değil şehrin ilçelerine de dağılıyor. sidney trenlerenin bir özelliği iki katlı ve geniş olmasıdır. herkes rahat rahat oturuyor. şehrin içinde yani merkezinde ise tramvay, havaray ulaşım araçları vardır. havaray olayı şahane bir şey, havarayın durakları bir apartmanın dairesidir genellikle.

kubat

afyon emirdağlı olan içanadolulu sanatçımız. babalarımız kubat'ı düğünlerden tanır. zaten emirdağ denen yer türk kültürünün yaşadığı yerdir hâlâ ağıt yakanlar bile vardır. afyondan çok sanatçı çıkmasının nedenini buna bağlıyorum. türk kültürüne sahip çıkılması.

erdal beşikçioğlu

türkiye'nin ruhu cemil meriç belgeselinde muhteşem bir performans çıkartan sanatçı. o hikayeleri ne güzel seslendirmiş.

eskişehir

memleketim, yaşanılası şehir. diğer anadolu şehirlerinle kıyasladığımızda eskişehir daha yaşanılasıdır. bir kere istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. en azından ben buluyorum. yani imkanlar geniştir. tren yolunun yer altına alınmasıyla daha da güzelleşeceğini umuyorum. çünkü tren şehrin içinden geçiyor ve bu rahatsız edici bir durumdu.

ihsan oktay anar

yeni bir akımın başlatıcısıdır. bunun ilk kanıtı "şehristan rivayetleri" adlı kitaptır. piyasada ihsan oktay anar tarzı kitaplar görmeye başlayabiliriz. zaten herkesin beklediği bir şeydi tarihi ama alışagelmişin dışında kitaplar. bir de o kadar kültürel açıdan birikime sahip ülkeyiz. ihsan oktay anar bunu iyi kullanıyor.

türkçe

ses bayrağımızdır. atalarımız yani şu hunlar, göktürkler tek heceli kelimeleri kullanırlarmış vur, kır, yap tarzı. nedeni coğrafi şartların böyle gerektirmesinden. ne zaman anadolu veya arap diyarlarına doğru gelmişiz. harflerin uzatılabileceğini anlamışız ve bu çok hoşumuza gitmiş. bu coğrafyada yaşamanının getirisi olarak yeni harflerle tanışmışız j gibi. dilimizde her şey aslında mantığa uygundur. sararmak sözcüğü sarıyla ilintilidir. kızarmak ile kırmızı arasında bir bağıntı vardır. ağlamak ile ağıt. sadece biz o eski kökleri bilmediğimiz için farklı kelimelermiş gibi geliyor. matematiksel bir dildir. bu demek değildir ki matematikte yazılan bir şeyi en iyi türkçe ile ifade ederiz. bu şu demek türkçe matematik gibi kesinliklere dayalıdır. matematikte + işaretinin bir anlamı kullanış şekli vardır ve bu değişmez hep aynıdır. türkçede de böyledir mesela -rı eki yön belirtir. dış kelimesine bu eki eklediğimizde dışarı olur yani dış taraf anlamında. içeri yine aynı. peki yukarı kelimesi ile yokuş kelimesi arasındaki bağıntıyı açıklasam. yukarı kelimsenideki -rı yön belirten ektir. ama yuk ne demek derseniz işte yokuş kelimesin kökü aynıdır. işteşlik eki gelmiş yokuş olmuş. tanrı kelimesi yine -rı yön ekini almıştır. tan sözcüğünün ne olduğunu biliyorsunuzdur. işte eski türkler kıble niyetine güneşe yöneliyorlarmış. nasıl biz allaha ibadet için kıbleye dönüyorsak onlarda tanrıya ibadet için güneşe yöneliyormuş ve allah'a tanrı demişler. böyle de güzel bir dile sahibiz.