bugün

avrupa insan hakları mahkemesinin verdiği karar.
önümüzdeki günlerde uygulama imkanı olacak mı,göreceğiz.

http://haber.mynet.com/de...59437&date=09Ekim2007
desteklenilmesi gereken karardır.

özgür düşünce sisteminin gelişmesi için şarttır.

tek bir dini degil de bütün dinleri ve dinsizligi aynı yakınlıkta anlatması durumunda zorunlu olması savunulmalıdır.
zorunlu matematik dersi aldık hem de ingilizce .. bu neyin ihlali .
avrupa insan hakları mahkemesinin saçmaladığının kanıtı. evet belki gereksiz olabilir ama insan hakları ihlali de neyin nesi? o zaman matematiği sevmeyen çocuklara matematik, fen sevmeyen çocuklara da fen göstermek ihlal olmuyor sanırım. 6 yaşına gelince soralım çocuklara tek tek ne öğrenmek istersiniz diye. ona göre de sınıflara ayıralım. gerçi bunu isviçre'de bile uygulayamıyorlar ama neyse. biz geri kalmışız bir tek.

idrak yollarında iltihaplanma sorunu olan arkadaşlar için edit ve bir de eşantiyon olarak büdüt: canım arkadaşım fen, matematik gibi bilimlerle din bilgisini nasıl karşılaştırdığıma bir taraflarınla gülmeden önce otur bir düşün. bu adam ne diyor yahu diye. evet kararı beğenmediğim için direkt yobaz damgası vurmuş olabilirsin. işte o senin geri kafalılığın, önyargılılığın. nasıl insan hakkı ihlali olur bu ders yahu? din kültürü dersi islamiyet dersi değildir ki zaten. nedir adı? din kültürü ve ahlak bilgisi. uygulamada neyse ney fakat resmiyette budur. evet çocuklara sure ezberleten din hocaları da var. fakat eğer inanmadığımız şeyleri öğrenmek zorunda değilsek ben matematik görmeyi hiç istemezdim. emin ol. 2 artı 2 eşittir 4'müş. neden lan? neden dört? e hadi biraz sorgulamacı olsanıza. yok o pozitif bilimdir. tanrıyı ve dinleri yaratan insanlarsa pozitif bilimi kim uydurdu lan? cevap versenize bana.

sekonder edit: anlamak istemeyenlerle boş tartışmalara girmiş bulunuyorum. verdiğim rahatsızlık için özür dilerim. forum tarzı entrylerimi de alıp gidebilirim. ha yeri gelmişken neydi forum tarzı entry? tanımsal bilgi içermeyen entry olabilir mi? ya da en sewdiim shey tarzı bir cümleydi değil mi? hadi bir de format ezberleyip gelin bakalım. yukarıda kapı gibi tanımım var benim. dikkat ederseniz ''bence saçmalıo bu avrupa insan hakları mahkemesi nalakası var yaw''? gibi bir cümleyle başlanmamış entariye. neyse selam ederim hepinize. bir de prim yapmak için entrylerime sataşmasanız süper olacak vallahi. adama endoplazmik retikulum ne işe yaradı öğrendik de? dedim. bana birisinin tıp fakültesine girmesine ve kansere çare bulmasına bile yardımcı olabilir dedi. e o zaman din kültürü dersi de doğruyu bulmasına yardımcı olabilecektir bu pencereden bakarsak. en nihayetinde öğrenmek istemedim golgi aygıtı gibi şeyleri sonucunda da fen bilimleriyle fazlasıyla alakasız bir bölümde okuyorum fakat yine bana zorla öğrettiler o şeyi değil mi pek değerli yazar arkadaşım? ihlal ettiler benim haklarımı zorla öğrettiler... tabi siz yine cımbızla kelime ayıklayın entryden. istediğiniz gibi anlayın efendim. sizi allah'a havale ediyorum.
bilgi bilgidir. fark etmez. bende kimya dersini istemiyorum. kimyamı bozuyor. ama zorunluydu. hala da öyle.
almanyada turk cocuklara zorunlu hristiyanlik dersi verilse ne hissederdiniz? ayrica kimse bir dini zorla ogrenmek zorunda degil. bu basta insan haklarina ve dusunce ozgurlugune aykiri. turban a ozgurluk diyenleri bu basligin altindada gormek isteriz. eger samimilerse tabi.
(bkz: kesin dincilerin işi)
devletin dini olmaz. devlet butun dinlere, butun inanclara ve inancsizliga esit mesafede olmak zorundadir ki, herkesin devleti olabilsin. devlet okullarinda da zorunlu din dersi olmaz. eger din egitimi almak istiyorsa vatandas kendi cebinden parasini odedigi ozel okullarinda gidip, din egitimini almalidir. her derdimizi sikayet makami olarak belledigimiz avrupa insan haklari mahkemesi
oyle karar vermisse de, begenmeyenlere gecmis olsundur. yuzumuzu ya doguya donecegiz, ya batiya. bati ise ufkumuzdaki hevesimiz, dogulu dovunmelerimiz bosunadir!
okullarda verilen matematik, fen gibi bilim dersleriyle din bilgisi dersinin kıyaslandığını görüp bir taraflarımla gülmeme sebebiyet veren yorumları içeren tartışma.
kesinlikle doğru. zira din dersinde ilahi dinlerden batıl dinlere kadar islam dışında tüm dinler yüzeysel anlatılırken namaz kılmak ve namaz sureleri uygulamayla ezberletiliyor üstelik ezberlemezsen sözlü notun düşüyor. örneğin:
çam ağacı süslemenin zararlı olmadığını anlatmıştım lisedeki din öğretmenim mehmet özdemire ve hakikaten öyle çünkü biz yeni yılı kutluyoruz dini ayin yapmıyoruz. aldığım yanıt sevgili(!) hocamın üzerine yürümeme sebep oldu. aynen aktarıyorum:
"sizin dininiz size benim dnim bana!"
diğer bir olayda ise din kültürü kitabının son bölümündeki laiklik atatür ilkeleri konuları işlenirken iki arkadaş birden kendimizi atatürk'ü hocaya savunur halde bulduk. neymiş insanları kandırmışmış, yok öyle demiş böyle yapmışmış..

netice:bir daha din dersine girmedim.
aihm nin din dersine girmek istemeyenleri haklı bulması. e zaten haklılar, istemeyen girmesin. din dersinde millet daha mı muhafazakar oluyor sanki, ya da imana mı geliyorlar?
Aslında doğru. Zorlananlar şöyle düşünsün "müslüman bir çocuğa zorunlu hristiyanlık dersi" gibi
aslında tartışmanın bile gereksiz olduğu son derece yerinde ve objektif bir tesbit; buna bile itiraz etmek için ne tür bir yobaz olmak gerekir aklım hayalim almıyor! bu nasıl bir yanlı cehalettir anlamak namümkün maalesef. Ama daha da beteri bu dangalaklar türkiyenin aynadaki aksi işte! yazık vallahi, kimya, fizik, matematik gibi derslerle dini karlılaştırmak... Acımaktan başka birşey gelmese de elimden, acıya acıya bu duruma düştüğümüz de bir başka trajedi tabii ki!
peki din insanı olmayacak kişiler nerde öğrenmeli diye düşündüren yargıdır
cok hakli bir karardir. isin dogrusu dersin zorunlu olup dersi almak istemeyenin dilekce vermesi degil, dersin zorunlu olmamasi ve almak isteyenlerin derslerinin olmadigi zamanlarda (mesela hafta sonu) bu secmeli dersi almalaridir. ayrica din dersini matematik veya fen ile karsilastirmamak gerekir. matematik ve fen gibi dersler dogmalar ve tartisilmasi bile yasak olan kavramlar uzerine kurulmamis, herseyin sorgulanabildigi ve mutlak gerceklerin olmadigi sekilde tasarlanmistir. mesela fizikte newton kanunlarina karsi cikabilirsiniz ama din dersinde "hayir allah bu kitabi gondermis olamaz, imla ve mantik hatasi dolU" diyemezsiniz. fark buradadir. ayrica matematigi almazsaniz universite sinavinda bir tarafinizi tutrsiniz.
zorunlu edebiyat ve matematik dersleri de hesaba katılırsa insanlık hakkı diye bir şey kalmayacağından boşuna kafa yorulan düşünce.
sözde kul hakkı/insan hakkına çok önem veren bazı kişilerin matematik, fizik, edebiyat vs. ile karşılaştırdığı ihlaldir. onlar da yaptıkları şeyin ne kadar saçma olduğunun farkındalar ama dilleri gitmiyor bir kere "millete bu ders dayatılarak o kulların hakkı yeniliyor" demeye. edebiyat dersinde hangi öğretmen sana "cemal süreya iyi bir şairdir bunu kabul edeceksin başka yolu yok ona secde edeceksin" diyor? veya matematik dersinde hangi teorem değişmezdir hangisinin doğruluğu kesindir? en basitinden 2=3 olduğunu bile kanıtlayabilirsin matematikle. matematik yeniliğe açıktır. din nasıldır? din bir dayatmadır. dinde yenilik yapamazsın. kim diyebilir ki hz. ali hz. muhammed den daha iyi bir insandır. diyenlere neler yaptığınızı görebiliyoruz.
insan hakkı değil de, din ve vicdan özgürlüğüne, inançlara saygıya ters bir durum.
AiHM in verdiği karardır. karara katılmakla beraber eğer o dersler ingilizce verilseydi aynı karar çıkar mıydı diye düşündüğüm durumdur.
"matematik" "fen" gibi derslerle din dersini bir tutan yazarı da şaşırtan doğru karardır efendim.

(bkz: akıl fikir)
bu ulkede yasayan milyonlarca alevi'ye, gayri-muslime, ateiste veya sunni musluman olup da devletin kendisine dikte ettirmeye calistigi din anlayisina karsi cikan insanlara kendi istekleri disinda hatta onlara ragmen din dersi verirsen bunun adi insan hakki ihlali olur.
dogru bir yargidir.

zorunlu din dersi nedir ki?

bu ulkede zorunlu din dersi, devletin ogrenciye yakismayani giydirmesidir*. ogrencisine bilmedigi bir dilde satirlarca sozcuk ezberletip okutturmasi, bununla yetinmeyip sinavda yazdirmasi ve not vermesidir. tum inanclara esit yaklasmadan, yalnizca alnini yere degdirmenin bir gereklilik oldugunun belirtmesidir. siranin uzerine siniftan bir arkadasinizi cikarip sozlu tapinma bilgisini pratige dokmesini istemesidir.

bu bir haksizlik midir? evet.
bir insan olaraktan sahip oldugum hakkimin ihlali midir? evet, turbana ozgurluk isteyen zat-i pek muhteremlerin hosuna gitmese de evet.

baska sozum yok hakim bey. *
3 saatten uzun sınav da insab hakları ihlali ama bilen bilir alman lise bitirme sınavı 5 saate kadar uzar demek ki neymiş biz yapamayız kural ihlali kuralı koyana ihlal yok ama..oldu canım başka?! insan haklarını çıktığı yer de cezayir'de katliam yaparken insanlığın birinci kuralı olan yaşama özgürlüğünü ihlal etti gıkımız çıktı mı!
cocukların körü körüne dinsizliği secmesine sebep olacak bir uygulama. En sevmediğim ve sürekli eleştirdiğim bir dersimizdi din kültürü ve ahlak bilgisi ama dünya dinlerinden de bahsedildiği için okullarda aynı sekilde uygulanmasından yanayım. kac kişi okuldan sonra acıpta okuyor din kitaplarını. *
Fakat hocalarını eğitmemiz gerekebilir.
coğunuzun basına gelmiştir, öğretmeniniz cıkar suna inanmazsanız cehennemde yanarsınız, cinler sizi carpar seklindeki konusur durur.
Hatta bizim nadide bir hocamız sözlü niyetine zorla herkeze abdest aldırıp, sıra üstünde namaz kıldırmıstı.
kız öğrenci olarak eteginin acılacagını ve o zamanlar da bunun bir dalga konusu olacagını bile bile baskı görmüştük.
din dersi eger surelerin ogretıldıgı, ogrencılere mutedeyyın olmayı aşılayan, teşvik eden bir dersse hatta dersin öğretmenleri kendini ögrencilere dogru yolu gösterecek bir misyoner olarak görüyorsa eğer bu dersin gayri müslim ögrencilere değil müslüman öğrencilere dahi zorunlu olarak verilmesi insan hakkı ihlalidir. devlet hele din gibi hassas ve kendisinin tarafsız olmasının mecburi oldugu bir konuda halka kendi istediğini empoze etmemeli sadece bireylere talep ettiklerini vermelidir.

fakat zorunlu olan din kültürü dersidir.ne yazıkki bu ders ülkemizde amacından fazlaca sapmıs içeriğiyle, öğretmeniyle yukarıdaki formata bürünmüştür. gerçek bir din kültürü dersi bütün dinlere eşit uzaklıkta duran, hepsinden aynı ölçüde bilgi veren öğrencinin hepsini tanımasını sağlayan din dersidir. bu ders bir dini doğru olarak tanıtıp,sonra da bakın diğer mallar da bu saçmalıklara inanıyorlar diyerek diğer dinleri işlemez. amacı herhangi bir şeye inandırmak değil sadece bilgi vermektir. ve bu bilgi cok derin bir bilgi değildir, yüzeysel örneğin müslümalıkta alevilike sunniliğin detaylarına dahi inmeyen sadece ikisininde kabul ettiği hatta bütün dinlerde o dinin bütün alt ayrımlarının ve mezheplerinin kabul ettiği genel bilgileri verirler.

şimdi diyeceksinizki ''banane ben onu da istemiyorum!'' . şimdi bu din kültürü dersinin verilmesinin şöyle bir faydası var. ateist de olabilirsiniz fakat yasadıgınız cevrede farkli dinlere mensup insanlar vardır, hatta artık globallesen dünyada farklı inanıslaraki insanlarla şu veya bu sekilde karsılasma ihtimalimiz artıyor. benim inandıgıma inanmayan bu insanlar neye inanıyor bunu bilmek insanların birbirlerine karsı musamahlarını arttırabilir, karşındakini daha iyi tanıyabilirsin, ilişkinizde artı bir yöndür. bunları gecelim sadece genel kültür olarak merak edip öğrenmek istemezmi insan ''ya bu adamların inandığı sey nedir'' diye. milyarlarca insanın hayatında çok önemli yerlere sahip olan dinler haftada bir saatlik dersle öğrenilmeye değmeyecek kadar önemsizmidir? biz iş teknik, ev ekonomisi, beslenme dersleri görmüş bir nesiliz ya..