bugün

"dünya, 15 yaşından küçük çocuklara din dersi vermeyecek kadar dürüst olursa, belki o zaman ona umut besleyebiliriz."
arthur schopenhauer.
bu konu hakkında saçma insanların saçma tespitler yapacakları durum.

not: zorunlu din dersi ile din derslerinin kaldırılması ayrı konulardır. avrupa'daki eğitim sistemi baz alanırak yapılsa bile bugün kü sistem pek değişmez.

müslümanlığa pençe vuracağız diye sevinen inançsızlar boşuna seviniyor.
zorla din dersine dönüşmüştür. bence de istemeyenler muaf tutulsun. zaten bi halta da yaradığı yok okullardaki din derslerinin...

gerçi bence inkılap tarihi dersleri de zorunlu olmasın artık, en azından üniversitelerde. o da insan haklarını çok şey ediyo...
zorunlu din dersinin insan hakkı ihlali olmasına kesinlikle katılıyorum.
kesinlikle olmamalıdır. biz pozitif bilimle sahtekarlığı karıştıracaksak , kimya dersinin yanında simya'yı - ki karlı bir iş her şeyden altın yapmaya çalışıyorsun , astronomi yanında astrolojiyi - ne güzel geleceği tahmin ediyorsun - de öğretelim çocuklara. diyeceğim şudur ki pozitif ilmle hikayelere dayalı uydurmalar aynı anda kesinlikle ders olarak okutulmamalı. hatta çocuklara 15 yaşına kadar din eğitimi verilmemeli ne ailede ne okulda. kişinin bireysel tercihine bırakılmalı.
(bkz: dinsiz veledin çığlığı)
bir zamanlar anadoluyu işgal edip 5 milyon türkü öldüren kanlı ingilterenin kanlı dilini zorla çocuklara öğretmek daha kötü bir insan hakkı ihlalidir.
insan haklarını bilmeyen yazarın serzenişi.ilkokulda müslüman olmayan bir arkadaşım almıyordu bu dersi.
dinde zorlam yoktur (bkz: oflu hoca)vardır.
(bkz: yapacak iş kalmadı ben de yasakladım)
din dersi eger surelerin ogretıldıgı, ogrencılere mutedeyyın olmayı aşılayan, teşvik eden bir dersse hatta dersin öğretmenleri kendini ögrencilere dogru yolu gösterecek bir misyoner olarak görüyorsa eğer bu dersin gayri müslim ögrencilere değil müslüman öğrencilere dahi zorunlu olarak verilmesi insan hakkı ihlalidir. devlet hele din gibi hassas ve kendisinin tarafsız olmasının mecburi oldugu bir konuda halka kendi istediğini empoze etmemeli sadece bireylere talep ettiklerini vermelidir.

fakat zorunlu olan din kültürü dersidir.ne yazıkki bu ders ülkemizde amacından fazlaca sapmıs içeriğiyle, öğretmeniyle yukarıdaki formata bürünmüştür. gerçek bir din kültürü dersi bütün dinlere eşit uzaklıkta duran, hepsinden aynı ölçüde bilgi veren öğrencinin hepsini tanımasını sağlayan din dersidir. bu ders bir dini doğru olarak tanıtıp,sonra da bakın diğer mallar da bu saçmalıklara inanıyorlar diyerek diğer dinleri işlemez. amacı herhangi bir şeye inandırmak değil sadece bilgi vermektir. ve bu bilgi cok derin bir bilgi değildir, yüzeysel örneğin müslümalıkta alevilike sunniliğin detaylarına dahi inmeyen sadece ikisininde kabul ettiği hatta bütün dinlerde o dinin bütün alt ayrımlarının ve mezheplerinin kabul ettiği genel bilgileri verirler.

şimdi diyeceksinizki ''banane ben onu da istemiyorum!'' . şimdi bu din kültürü dersinin verilmesinin şöyle bir faydası var. ateist de olabilirsiniz fakat yasadıgınız cevrede farkli dinlere mensup insanlar vardır, hatta artık globallesen dünyada farklı inanıslaraki insanlarla şu veya bu sekilde karsılasma ihtimalimiz artıyor. benim inandıgıma inanmayan bu insanlar neye inanıyor bunu bilmek insanların birbirlerine karsı musamahlarını arttırabilir, karşındakini daha iyi tanıyabilirsin, ilişkinizde artı bir yöndür. bunları gecelim sadece genel kültür olarak merak edip öğrenmek istemezmi insan ''ya bu adamların inandığı sey nedir'' diye. milyarlarca insanın hayatında çok önemli yerlere sahip olan dinler haftada bir saatlik dersle öğrenilmeye değmeyecek kadar önemsizmidir? biz iş teknik, ev ekonomisi, beslenme dersleri görmüş bir nesiliz ya..
cocukların körü körüne dinsizliği secmesine sebep olacak bir uygulama. En sevmediğim ve sürekli eleştirdiğim bir dersimizdi din kültürü ve ahlak bilgisi ama dünya dinlerinden de bahsedildiği için okullarda aynı sekilde uygulanmasından yanayım. kac kişi okuldan sonra acıpta okuyor din kitaplarını. *
Fakat hocalarını eğitmemiz gerekebilir.
coğunuzun basına gelmiştir, öğretmeniniz cıkar suna inanmazsanız cehennemde yanarsınız, cinler sizi carpar seklindeki konusur durur.
Hatta bizim nadide bir hocamız sözlü niyetine zorla herkeze abdest aldırıp, sıra üstünde namaz kıldırmıstı.
kız öğrenci olarak eteginin acılacagını ve o zamanlar da bunun bir dalga konusu olacagını bile bile baskı görmüştük.
3 saatten uzun sınav da insab hakları ihlali ama bilen bilir alman lise bitirme sınavı 5 saate kadar uzar demek ki neymiş biz yapamayız kural ihlali kuralı koyana ihlal yok ama..oldu canım başka?! insan haklarını çıktığı yer de cezayir'de katliam yaparken insanlığın birinci kuralı olan yaşama özgürlüğünü ihlal etti gıkımız çıktı mı!
dogru bir yargidir.

zorunlu din dersi nedir ki?

bu ulkede zorunlu din dersi, devletin ogrenciye yakismayani giydirmesidir*. ogrencisine bilmedigi bir dilde satirlarca sozcuk ezberletip okutturmasi, bununla yetinmeyip sinavda yazdirmasi ve not vermesidir. tum inanclara esit yaklasmadan, yalnizca alnini yere degdirmenin bir gereklilik oldugunun belirtmesidir. siranin uzerine siniftan bir arkadasinizi cikarip sozlu tapinma bilgisini pratige dokmesini istemesidir.

bu bir haksizlik midir? evet.
bir insan olaraktan sahip oldugum hakkimin ihlali midir? evet, turbana ozgurluk isteyen zat-i pek muhteremlerin hosuna gitmese de evet.

baska sozum yok hakim bey. *
bu ulkede yasayan milyonlarca alevi'ye, gayri-muslime, ateiste veya sunni musluman olup da devletin kendisine dikte ettirmeye calistigi din anlayisina karsi cikan insanlara kendi istekleri disinda hatta onlara ragmen din dersi verirsen bunun adi insan hakki ihlali olur.
"matematik" "fen" gibi derslerle din dersini bir tutan yazarı da şaşırtan doğru karardır efendim.

(bkz: akıl fikir)
AiHM in verdiği karardır. karara katılmakla beraber eğer o dersler ingilizce verilseydi aynı karar çıkar mıydı diye düşündüğüm durumdur.
insan hakkı değil de, din ve vicdan özgürlüğüne, inançlara saygıya ters bir durum.
sözde kul hakkı/insan hakkına çok önem veren bazı kişilerin matematik, fizik, edebiyat vs. ile karşılaştırdığı ihlaldir. onlar da yaptıkları şeyin ne kadar saçma olduğunun farkındalar ama dilleri gitmiyor bir kere "millete bu ders dayatılarak o kulların hakkı yeniliyor" demeye. edebiyat dersinde hangi öğretmen sana "cemal süreya iyi bir şairdir bunu kabul edeceksin başka yolu yok ona secde edeceksin" diyor? veya matematik dersinde hangi teorem değişmezdir hangisinin doğruluğu kesindir? en basitinden 2=3 olduğunu bile kanıtlayabilirsin matematikle. matematik yeniliğe açıktır. din nasıldır? din bir dayatmadır. dinde yenilik yapamazsın. kim diyebilir ki hz. ali hz. muhammed den daha iyi bir insandır. diyenlere neler yaptığınızı görebiliyoruz.
zorunlu edebiyat ve matematik dersleri de hesaba katılırsa insanlık hakkı diye bir şey kalmayacağından boşuna kafa yorulan düşünce.
cok hakli bir karardir. isin dogrusu dersin zorunlu olup dersi almak istemeyenin dilekce vermesi degil, dersin zorunlu olmamasi ve almak isteyenlerin derslerinin olmadigi zamanlarda (mesela hafta sonu) bu secmeli dersi almalaridir. ayrica din dersini matematik veya fen ile karsilastirmamak gerekir. matematik ve fen gibi dersler dogmalar ve tartisilmasi bile yasak olan kavramlar uzerine kurulmamis, herseyin sorgulanabildigi ve mutlak gerceklerin olmadigi sekilde tasarlanmistir. mesela fizikte newton kanunlarina karsi cikabilirsiniz ama din dersinde "hayir allah bu kitabi gondermis olamaz, imla ve mantik hatasi dolU" diyemezsiniz. fark buradadir. ayrica matematigi almazsaniz universite sinavinda bir tarafinizi tutrsiniz.
peki din insanı olmayacak kişiler nerde öğrenmeli diye düşündüren yargıdır
aslında tartışmanın bile gereksiz olduğu son derece yerinde ve objektif bir tesbit; buna bile itiraz etmek için ne tür bir yobaz olmak gerekir aklım hayalim almıyor! bu nasıl bir yanlı cehalettir anlamak namümkün maalesef. Ama daha da beteri bu dangalaklar türkiyenin aynadaki aksi işte! yazık vallahi, kimya, fizik, matematik gibi derslerle dini karlılaştırmak... Acımaktan başka birşey gelmese de elimden, acıya acıya bu duruma düştüğümüz de bir başka trajedi tabii ki!
Aslında doğru. Zorlananlar şöyle düşünsün "müslüman bir çocuğa zorunlu hristiyanlık dersi" gibi
aihm nin din dersine girmek istemeyenleri haklı bulması. e zaten haklılar, istemeyen girmesin. din dersinde millet daha mı muhafazakar oluyor sanki, ya da imana mı geliyorlar?