bugün

şanlı osmanli imparatorlugu nun temellerini atan 400 çadır ın kurulduğu şehirlerimizden biri ..
(bkz: domaniç)
bilecik'in bir ilçesi.
eskişehir e 50 km, bilecik e 30, bozuyuk e 28 kilometre uzaklıktadır.

ertuğrul gazi'nin 400 çadırı ile sonbahar ve kış mevsiminde konakladığı yer, memleketim. bünyesinde ertuğrul gazi türbesi, 1402 yapım tarihli çelebi mehmet camii * ve kaymakam çeşmesi gibi birçok tarihi yapıyı barındırır. yunan işgali sırasında ilçedeki bir çok han, konak, ev yağmalandığı ve yıkıldığı için günümüzde betonarme bir görünümü vardır. dumlupınar üniversitesine bağlı bir yüksek okulu, seramik fabrikaları ve mermer fabrikaları çoğunluktadır. her yıl eylül ayının ilk haftası gerçekleştirilen ertuğrul gazi yi anma ve söğüt şenlikleri ülkenin her yerinden ziyaretçileri ilçeye çeker. söğüt jandarma ulaştırma er eğitim taburunda bulunan 5000 asker nedeniyle hafta sonu ilçenin küçük çarşısı hareketlenir.
eskişehir in 50 km batısında, bilecik'in 30 km güney doğusunda 15 bin nüfuslu bir ilçedir.

kuruluşun ve kurtuluşun beşiği diye anılır. kuruluşun beşiği sıfatı osmanlı nın ilk başkenti olmasından, kurtuluşun beşiği sıfatı da kurtuluş savaşının ilk organize teşkilatının bu ilçede hayata geçirilmesinden kaynaklanmaktadır.

ilçe de eskiden ipek böceği yetiştirilirmiş. bu nedenle her kaldırımda bir iki dut ağacına rastlayabilirsiniz. hatta üç dört tane de kullanılmayan fabrikası vardır. söğütte ki yaşlı kadınların çoğu bu fabrikalardan emeklidir.

şu anda ilçede üçü seramik fabrikası olmak üzere 4 büyük ölçekli fabrika bulunmakta. bunun yanında daha küçük ölçekli mermer atölyeleri de var. halkın büyük çoğunluğu bu fabrikalarda çalışıyor. ilçede bulunan jandarma ulaştırma taburu da esnafın gelir kaleminde önemli bir yer tutar.

osmanlı devletinin kurucusu osman gazi nin babası ertuğrul gazi nin türbesi söğüt'tedir. karakeçili yörüklerinin 700 küsür yıldır ertuğrulgazi'nin türbesini ziyaret etme gelenekleri son yıllarda devlet törenine dönüştürülmüştür. her yıl eylül ayının ikinci haftası ertuğrulgazi'yi anma ve söğüt şenlikleri adı altında düzenlenir. şehir o kadar kalabalık olur ki otellerde yer kalmadığından insanlar hiç tanımadıkları kişileri evlerine misafir alırlar. aynı misafirperverlik yemin törenlerinde de olur. ilçedeki otel kapasitesi yeterli olmadığından söğütlüler asker ailelerini evlerinde ağırlarlar.

ertuğrul gazi türbesinin yanındaki mesire yeri söğütlülerin en çok tercih ettikleri yerdir. bunun yanında bir de yukarı dere mesire yeri vardır ki serinlemek için bire birdir. ağustos akşamlarında bile gömlek veya tişörtle oturulmaz.

neyse şimdilik bu kadar yeter. *
osmanlı devleti'ne beyliklik döneminde merkezlik yapmış olan yer.
(bkz: bilecik universitesi sogut meslek yuksekokulu)
13.000 nüfuslu bilecik ilçesi, baba ocağı. şanssız bir memlekettir burası sanayisinin tamamına yakını seramik üzerine kurulduğundan inşaat sektörü sallanmaya başlayınca söğüt kan ağlar.
AKÇASU
BORCAK
DEREBOYU
DÖMEZ
DUDAŞ
GEÇiTLi
GÜNDÜZBEY
HAMiTABAT
HAYRiYEKÖY
KAYABALI
KEPEN
KIZILSARAY
OLUKLU
ORTACA
RIZAPAŞA
SAVCIBEY
SIRHOCA
TUZAKLI
YAKACIK
YEŞiLYURT
ZEMZEMiYE

adlı köylere sahip bir bilecik ilçesi.
askerliğimi kısa dönem olarak yaptığım, 23 köyünün 16'sını gördüğüm, kuzeydeki köylerinden sakarya ırmağı, içinden nato boru hattının * geçtiği, içinden 5 * * * * * ilçe çıkaran ilçe. ilçeye 6 km uzağındaki kızılsaray köyünün girişinde hem osmanlı türkçesi, hem de rumca yazıların olduğu ve harap haldeki yunan işgal karakolu, savcıbey-hayriye köyleri arasında inönü savaşlarının yaşandığı taştan oyulmuş siperler, zemzemiye köyünün arka tarafında rumlardan kalma evler göze çarpar. sert kışlar yaşandığında buranın çevreyle bağlantısı en az 1 hafta kesilir. hala değişmediyse perşembe günleri burada pazar kurulur ve inhisar ve yenipazar'dan bayağı kişi alışveriş için gelir. 1990-1997 arası ilçe sınırları bayağı değişmiştir. 1990-1992 arasında yakacık, akçasu ve kayabalı köyleri inhisar'a bağlıydı ve halk oylamasıyla yeniden buraya bağlandı. 1995'te düzdağ, 1997'de doruk (metristepe) köyleri bozüyük'e verilmiştir. buranın bazı köylerinin eski adları şöyleydi:

dereboyu=zeyve, dömez=dönmez, geçitli=katlıç, gündüzbey=avgın, hamitabat=karaven, hayriye=çamurlu, rızapaşa=küçüğüm, savcıbey=aktaş, sırhoca=sıraca, yakacık=esri, yeşilyurt=ahırköy, zemzemiye=şaraphane

son olarak burası idari olarak bilecik'e, iktisadi olarak eskişehir'e bağlıdır.
mandanın, dalını yuva olarak kullandığı ağaç türü.
genelde yeşildir.
kabuğu ateş düşürücü olarak kullanılır.
antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Korkuteli)
ilçeye bağlı beldeler:

-çaltı
-küre
Burdur ilinin Çavdır ilçesine bağlı bir belde.
Bursa ilinin Orhaneli ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Orhaneli)
ilçede geçim kaynağı genel olarak tarım ve seramik fabrikalarıdır. Tarım ürünlerinden özellikle Kiraz ve Üzüm köylerde yaygındır. Bununla birlikte bölgede SöğütSen Seramik, Termal Seramik ve Sörmaş Kiremit fabrikaları vardır. Bozüyük ilçesine ve Bilecik'e 20 ve Eskişehir'e 50 km mesafededir ama ulaşım zordur. Özellikle akşam saatlerinde araba bulmak kolay değildir.
eskişehir yolu tam bir korku yolu olan bilecik'in ilçesi. özellikle bilecik-bozüyük arasındaki yol çalışmaları sırasında trafik bu yola yönlendirilince görülmüştür. o yol ki iki aracın yan yana geçemeyeceği noktalar vardır, aşağısı uçurum olan yerler vardır, o yolun varlığı insanlık adına utanç vericidir. şimdi çalışmalar başlamıştır ama ne fayda, yıllarca insanlar o yolda çile çektikten sonra, kazalar sonucu insanlar öldükten sonra 2010 senesinde o yolu düzeltsen ne olur, ama zararın neresinden dönülse kardır tabi, en azından çocuklarımız ve torunlarımız bu çileyi çekmesinler.
Denizli ilinin Çardak ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: Çardak)
Kemalettin Kamu şiiridir:

Dalın eğri büğrü yaprağın ince
Rengin iğdeleşir rüzgar esince
Yazın şemsiyesin yaşlıya gence
Güzün derelere verirsin öğüt.

Sılacı dibinde unutur çile
Esintin avutur bozkırı bile
Dökün tozlarını sabah yeliyle
Akşam güneşi ile boyunu büyüt.

Bir tünek olmadan kolların kara
Yollama gölgeni öbür bahara
Yaprak dökümünde uyup rüzgara
Yorgun dallarını sallama söğüt.
osmanlı devletinin kurulduğu ilçedir.
Marmaris'in saklı cennetidir.
Bir okulun adı.
tevazu ve direnç konusunda benzetmesi yapılan, kazanan ağaçtır. "rüzgara karşı çınar gibi direnirsen direncin oranında kırılganlığın da artar ama söğüt; kendi tevazusuyla mukavemet gösterir"
eğil salkım söğüt eğil!
300 taxonubulunan, kışın yapraklarını döken boylu ağaç veya çalı. tek bir pul ile örtülmüş tomurcuklar sürgünlere yatık olarak dizilmişlerdir. tomurcuklar ve yapraklar sürgünlere çok sıralı sarmal olarak dizilmiş olup tepe tomurcukları da pseudo terminaldir. yaprakları genelde basit yaprak olu yaprak sapları da kısadır.1 cinsli 2 evcikli olan bu ağaç muhtemelen vizede götüme girecektir. *
tatilcilerin bozmaya fırsat bulmadıkları, insanlarının oldukça samimi ve içten oldukları marmarise bağlı cennetten bir yerdir.
Söğüt ( Salix), söğütgiller
(Salicaceae) familyasından Salix
cinsini oluşturan boylu ağaç veya
bodur çalı halinde, çoğunluğu
kışın yaprak döken, ender olarak
da her dem yeşil kalan odunsu
bitkiler . Söğüt ağacının
kabuğundan elde edilen salisin
vücutta metabolize olarak Aspirin
ilacının aktif maddesi olan salisilik
asit'e dönüştürülür.