bugün

söğüt

eskişehir in 50 km batısında, bilecik'in 30 km güney doğusunda 15 bin nüfuslu bir ilçedir.

kuruluşun ve kurtuluşun beşiği diye anılır. kuruluşun beşiği sıfatı osmanlı nın ilk başkenti olmasından, kurtuluşun beşiği sıfatı da kurtuluş savaşının ilk organize teşkilatının bu ilçede hayata geçirilmesinden kaynaklanmaktadır.

ilçe de eskiden ipek böceği yetiştirilirmiş. bu nedenle her kaldırımda bir iki dut ağacına rastlayabilirsiniz. hatta üç dört tane de kullanılmayan fabrikası vardır. söğütte ki yaşlı kadınların çoğu bu fabrikalardan emeklidir.

şu anda ilçede üçü seramik fabrikası olmak üzere 4 büyük ölçekli fabrika bulunmakta. bunun yanında daha küçük ölçekli mermer atölyeleri de var. halkın büyük çoğunluğu bu fabrikalarda çalışıyor. ilçede bulunan jandarma ulaştırma taburu da esnafın gelir kaleminde önemli bir yer tutar.

osmanlı devletinin kurucusu osman gazi nin babası ertuğrul gazi nin türbesi söğüt'tedir. karakeçili yörüklerinin 700 küsür yıldır ertuğrulgazi'nin türbesini ziyaret etme gelenekleri son yıllarda devlet törenine dönüştürülmüştür. her yıl eylül ayının ikinci haftası ertuğrulgazi'yi anma ve söğüt şenlikleri adı altında düzenlenir. şehir o kadar kalabalık olur ki otellerde yer kalmadığından insanlar hiç tanımadıkları kişileri evlerine misafir alırlar. aynı misafirperverlik yemin törenlerinde de olur. ilçedeki otel kapasitesi yeterli olmadığından söğütlüler asker ailelerini evlerinde ağırlarlar.

ertuğrul gazi türbesinin yanındaki mesire yeri söğütlülerin en çok tercih ettikleri yerdir. bunun yanında bir de yukarı dere mesire yeri vardır ki serinlemek için bire birdir. ağustos akşamlarında bile gömlek veya tişörtle oturulmaz.

neyse şimdilik bu kadar yeter. *