bugün

kronoloji

*i.Ö. 1200ler Frigler
*i.Ö. 6.-5. yy. Persler
*i.Ö. 334 iskender'in Anadolu'da Pers egemenliğine son vermesiyle Bitinya toprakları bağımsızlığını kazandı.
*i.Ö. 2. yy. Makedonya ve Yunanistan'ın Romalılar'ın eline geçmesi üzerine Anadolu'daki Helenistik devletler tek tek Roma egemenliğine girdi.
*i.Ö. 74 Bitinya toprakları Roma egemenliğine girdi.
*395 Roma imparatorluğu ikiye ayrıldıktan sonra Bitinya Doğu Roma topraklarına katıldı.
*807 Harun-ür Reşid Bilecik'i aldı. Fakat kısa bir süre sonra Bizans Bilecik&'i yeniden ele geçirdi.
*1219-1236 Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad Bilecik ve Söğüt'ü aldı. Söğüt'e Ertuğrul Gazi’yi uç beyi olarak atadı.
*1258 Söğüt'te Osman Bey doğdu.
*1281 Ertuğrul Gazi öldü, yerine Osman Bey geçti.
*1284 Selçuklu Hakanı Söğüt’ü Osman Bey'e mülk olarak verdi.
*1289 Gıyaseddin Mesud Eskişehir’i topraklarına katarak Söğüt Sancağı'nı kurdu. Buraya Osman Bey'i atadı.
*1299 Osman Bey Bilecik'i alarak yörede Osmanlı Beyliği'nin bağımsızlığını ilan etti.
*1885 Bilecik Hüdavendigar Vilayeti'ne bağlı bir liva durumuna geldi.
*23 Nisan 1920 Ahmet Hamdi Bey, Mustafa Kemal Bey, Mehmet Salih Bey, Necip Bey, ismet Bey Birinci Büyük Millet Meclisi'ne Bilecik mebusu seçildiler.
*25 Temmuz 1920 Batı Cephesi Komutanlığı'na bağlı olarak Bilecik'te Ertuğrul Grubu oluşturuldu.
*24 Ekim 1920 Gediz yenilgisi sonrasında Bilecik'teki Ertuğrul Grubu dağıtıldı.
*5 Aralık 1920 Babıali Hükümeti'nin temsilcileri Dahiliye Nazırı izzet Paşa ve Bahiriye Nazırı Salih Paşa ile Ankara Hükümeti'ni temsil eden Mustafa Kemal Bilecik'te görüşme yaptılar.
*8 Ocak 1921 Bilecik Yunan işgali altına girdi.
*11 Ocak 1921 Birinci inönü Savaşı sonucunda Bilecik Yunan işgalinden kurtuldu.
*27 Mart 1921 Bilecik ikinci kez Yunan işgali altına girdi.
*31 Mart 1921 ikinci inönü Savaşı sonucunda Yunanlılar Bilecik ve yöresinden çekildiler.
*18 Haziran 1921 inönü Şehitleri'ni Anma Günü ilan edildi.
*13 Temmuz 1921 Bilecik son Yunan toplu saldırısında üçüncü kez işgal edildi. Türk birliklerinin saldırısı sonucu Yunanlılar kenti kısa bir süre için boşalttılarsa da, 22 Temmuz'da yeniden işgal ettiler.
*4 Eylül 1922 Söğüt ve Bozüyük Yunan işgalinden kesin olarak kurtuldu.
*5 Eylül 1922 Pazaryeri işgalden kurtuldu.
*6 Eylül 1922 Bilecik kesin olarak kurtarıldı.
*11 Ağustos 1923 Halil Işık, Ahmet iffet Mercimekoğlu, Dr. Fikret Onuralp, ibrahim Çolak ve Rasim Öztekin ikinci Büyük Millet Meclisi'nde Bilecik mebusu seçildiler.

kaynak : yurt ansiklopedisi
ankara-eskişehir arasındaki ve diğer bilimum tren hatlarının geçtiği şehir. Öğrencileri boldur.
4 bölgede sınırı bulunan, cok farklı iklim şartlarının yaşandığı ufacık ilimiz..espriside mevcuttur..bilecik mi bilemicik mi?
oralcan diye bir café nin bulunduğu,bütün gün dolaşmamıza rağmen doğru düzgün oturulacak bir yer bulamadığımız il demeye dilim varmayan fakat tarihinden dolayı saygı duyulası yer.*
yürürken her an bir akrabanızla karşılaşabileceğiniz insanların birbirine "be yav" "gülüm" "naptı?" şeklinde hitap ettiği güzel şehir.
ramazanda belediyede oynatılan tombalada "çift kazık onbir" ve "rampapa doksan" gibi ifadeler oluşan kentimsi.*
plaka kodu 11 olan il.
komşuları; kütahya, eskişehir, bolu, sakarya ve bursa'dır.
eski adı belekoma, telefon kodu 228'dir.
ilçeleri :

Bozüyük, Gölpazarı, inhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt ve Yenipazar

Bozüyük: Bozüyük Frigler döneminde oluşmuş bir yerleşim merkezidir. 1908 den sonra Ertuğrul Livası na bağlanarak Kaza merkezi yapılmıştır. Bozüyük Bilecikin il olması ile birlikte 1924 yılında ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.

Gölpazarı : Bizanslılar döneminde Harmankaya Tekfurluğuna bağlı olan Gölpazarı, Osman Gazi tarafından alınmıştır. Gölpazarı kuruluşundan itibaren sıra ile Resulşel, Dönen ve Akçaova (Akçaoba) adlarıyla anılmış, son olarak Gölpazarı adını almıştır.

inhisar : inhisar önceleri Söğüte bağlı bir bucak iken mütevazı nüfusuna rağmen coğrafi konumu dikkate alınarak 1991 yılında ilçe yapılmıştır.

Osmaneli : Osmaneli çok eski bir yerleşim yeridir; Trakyalılar, Romalılar ve Bizans'a ait kalıntılar bunu göstermektedir.

Pazaryeri :Pazaryeri'nde ilk yerleşim 1273 yılında olmuştur. Pazaryeri'nde hediyelik ve turistik toprak ev eşyası ve ağaç eşya yapımcılığı da sürdürülmektedir.

Söğüt : Söğüt, Ertuğrul Gazi tarafından bir kuşatma ve mücadele sonucunda 1232 yılında Bizanslılardan alınmıştır. Ertuğrul Gazi Türbesinin de içinde bulunduğu ilçe önemli bir turizm merkezidir. *

Yenipazar : Eski adı Kırka olan Yenipazar, Cumhuriyetten önce Bolu nun Göynük ilçesine bağlıydı. 1926 da bucak olarak Gölpazarı na bağlanmış, 1988 de de ilçe olmuştur.

kaynak: wikipedia
4307 kilometre kare alana sahip, 180 bin kisinin yasadigi, osmanli imparatorlugu'nun dogdugu topraklardir.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nu ve define arama yönetmeliğini hatmettiğim kent ..define avcılığı oynamak istediğim valili köy..
BILECIK
Seyh Edebali ve Ertugrul Gazi Turbeleri, Saat Kulesi,
Turk Buyukleri Platformu, Osmanlinin Kurulus Yeri
Sogut Ilcesi, Mermer Uretimi ve Bozoyuk Seramigi ile meşhurdur.
orada askerlik yapanlarda vardir. hemde jandarmadir.
askerliğimi söğüt ilçesinde yaptığım ilimizdir. nefret ettiğim , hiç beğenmediğim arkadaşlarımında hiç beğenmediği batının doğusu vs vs 11 plakalı köy.
tamamen asker kenesi bir esnafa sahiptir. ordaki garibanlari ayak üzeri siterek haksiz kazanc elde eden bir ekonomisi vardir bu il * in ilcesi bozüyük ten daha ufak bir ildir ayrica.. yürüyerek 30 dakikada bitirirsiniz. pek sevimsiz pek cirkin bir sehirdir. bir zamanlar osmanli topraklarinin start alani diyerekten anilara saygi babinda il olmu$tur zaten. dediğim gibi askerin kanini emen bir esnafa sahiptir. aman aman uzak durulmali.
küçüklüğüyle ilgili yorum yapılmaması gereken küçük ve mütevazi şehirlerimizden..
insanları da bizden çok daha mutludurlardır..
bir vali, bir edebali, birkaç da ahali diye bilinir.
mermer, ayva ve evde kalmış kızları ile meşhur ilimiz.
ege bölgesi, marmara bölgesi, karadeniz bölgesi ve iç anadolu bölgesi'nde toprağı bulunan il.
geçtiğimiz sene , hükümetin "her ile üniversite" diye tutturmasıyla üniversitesine kavuşmuş il. heee üniversiteye kavuştu da ne değişti diye sorarsanız henüz hiçbirşey. (bkz: bilecik universitesi)
tarihimizde önemli bir yeri olmasına * rağmen merkezinde tarihe ait izler pek bulunmayan, genellikle geçiş güzergahı olarak kullanılan, ilçelerinin bazıları kendinden büyük olan, asker ve öğrencilerle bütünleşmiş, sıcağıyla yataklara düşüren, ayazıyla buz tutturan, küçük mü küçük, şirin mi şirin ilimiz.
aynı zamanda şahsımın 4 yılına ev sahipliği yapan, bazen insanda nefret duygusu uyandıran, bazen vazgeçilmez olan, geri dönülmek istenen ama dönülemeyen, Allah' tan eskişehir'e yakındı dedirten, aşka, kavgaya, bunalıma, mutluluğa şahitlik yapan ilimiz.
valisi musa çolak, belediye başkanı selim yağcı, plaka kodu 11, telefon kodu 228 dir.
trafik, yolu kaybetme gibi sorunlar yoktur bilecikte. çünkü merkezde birbirine en uzak mesafe yürüyerek 20-30 dakikadır. ilçelerinede saat başı minibüsler vardır. yazın öğrenci sayısı azaldığından ölü şehir olur. yaz okuluna kalmak pek akıl karı değildir yani. sinema salonu bile 4 sene önce kuruldu. varın gerisini siz düşünün. devlet yurdu bilecik'in tam girişinde tabir-i caizse dağın başına kurulmuştur. tek manzarası akşamları parlement mavisi ışığıyla şehri bilmeyenlere 'galiba burda hayat var' dedirten porland porselenin fabrikasıdır. yurtta kalanların uğrak yeri gülümbe köyünde yaşlı amca ve teyzenin işlettiği ufak bir kafedir. hijyenden uzak koşullarda menemen yapar bu amca ve teyze, öğrencilerde buna hiç aldırmadan afiyetle yer, ardından okeyini, tavlasını oynar. merkezde yaşayanlar içinse alternatif daha fazla tabi! daha fazla derken en fazla 2-3 mekan daha yani. fazlası bu kadar. şeyh edebalı'nın türbesi ziyaret edilip, arkasından bol köpüklü ayran içilebilir mesela. ya da geçte olsa kurulan kent ormana gidilip doğanın nimetlerinden faydalanılabilir. merkezdeki gökçem kafe ise tüm öğrencilerin ortak mekanıdır.
önce şehire yatırım yapılması gerekirken her şehire bir üniversite projesinden nasibini almış ve kendi üniversitesine kavuşmuştur. eğer aramızda orayı bilinçli ya da bilinçsiz tercih eden yazarlarımız varsa tavsiyem çok şey beklemeyin bilecikten. hayal kırıklığı yaşamamak için kafanızdaki üniversite hayallerini atın bir kenara.
daha saatırlar yazılabilir bilecik hakkında ama efkarlandığımı farkettim. kısacası bilecik'i yaşayan bilir. bilecikle ilgili en iyi bildiğim şey kendini geliştirmek için çırpınıyor olduğudur.
bilecik; herşeye rağmen sevilen, özlenen, ilk fırsatta ziyaret edilecek olan valisi olan şirin köy.
eskişehirlilerin pek bir sevdiği şehir.
chp, akp'den 1000 oy kadar öndeyken, son 21 sandık verisi kalmışken sebep belirtilmeksizin bütün parti temsilcilerinin oy sayımı yapılan salondan çıkarılmasının akabinde kalan 21 sandık açıldıktan sonra 111 oy farkla akp'nin kazandığı şehir.
iibf ve mühendislik fakülteleri bulunan ve bir çok yüksekokula sahip 2007 kuruluşlu üniversiteye sahip şehir.