bugün

v.i. lenin'in yazdığı, sosyalist bakış açısıyla ekonomik ve sosyal sorunların ne şekilde çözülebileceğini anlatan ve dili sadeleştirme çabalarına rağmen pek çok insana ağır gelebilecek olan teorik kitap.
(bkz: nasıl yapmalı) *
oğuz atay'ın askerliğini yaptığı sırada ankara'da yazmış olduğu toplumsal içerikli yazı.
bir oktay sinanoğlu kitabının adıdır. hatta kitabın tam adı "yeniden diriliş ve kurtuluş için ne yapmalı" dır
(bkz: sto dyelat)
moğollar tarafından cevabı verilen " bi'şey yapmalı " sözünün sorusudur.
lenin'in yaptıklarına ve ardında bıraktıklarına bakarak, okuyup ne yapmamalı'yı öğrenebileceğimiz kitap.
çernişevski'nin nasıl yapmalı romanından esinlenerek yazmıştır.
1902 yılında yayımlanmış ve o dönem içerisinde küçük radikal grupları etkileyebilmiş bir bröşürdü. bolşevik devrimden sonra ise kıymete binmiş ve tarihin pratikle nasıl ilişkili olduğunu dünyaya göstermiştir. bir de buna benzer ne yapmalıcılar isimli bir kitap daha vardır.
lenin'in, daha doğrusu marksizm-leninizm'in örgütlenme üzerindeki yegane eserlerinden. lenin'in marksizme en önemli katkılarından biri olan öncülük teorisi ve eşitsiz gelişim yasaları arasındaki bağı koyar.

lenin'e göre; kapitalizm emperyalizm aşamasında- kitabı yazdığı yıl olan 1902'de henüz bu kavramı kullanmıyordu- bir eşitsiz gelişim yasası var. bu yasa sermaye bazında yani kişilerden çok topluluklar bazında merkezileşme anlamına gelir. sermaye ve artı değer bir sınıf ve ülke yönünde toplanırken, diğerleri ise daha fazla sömürüye maruz kalır. arada açılan fark eşitsiz gelişime neden olur. gene aynı dönemde sınıf içi bir eşitsiz gelişim yaşanır. bu kapitalizmin işçi sınıfına yansımasıdır. kimiileri tarihsel çıkarları ile gündelik çıkarlarını birleştirirken, kimileri- çoğunluk- bunun farkında olamaz. doğan farka ise kapitalizmin eşitsiz gelişimi damgasını vurur. sınıf içi bilinç düzeyi farklılığı, sektörel ve ya bölgesel olabilir, bir öncülüğü gerektirir. bu öncülükte tarihsel ve gündelik çıkarları bağdaştıracak, aradaki açı farkını kapatacak olan şey ise partinin kendisidir. parti sınıfın öncü kesimlerinin, siyasal ve politik hedeflerinin arasındaki açı farkını kapatan şey partidir. partinin nasıl örgütleneceği ise bu kitapta açıkça belirtilmiştir.

kitap sosyalist devrime giden yolda partili mücadelenin gerekliliğini ve partinin öncelikli olarak nasıl örgütleneceğini ortaya koyan bir yapıt. sosyalist devrim mücadelesini örgütlenmenin genel hatlarını koyan, leninizm'in başucu kitaplarından biridir.
kilit bir sorudur. öncülleri olmayan, sonuca ulaşamayanlar için trajedidir.

"sahtekârlığın evrensel düzeyde egemen olduğu dönemlerde, gerçeği söylemek devrimci bir eylemdir." - george orwell