bugün

ne yapmali

lenin'in, daha doğrusu marksizm-leninizm'in örgütlenme üzerindeki yegane eserlerinden. lenin'in marksizme en önemli katkılarından biri olan öncülük teorisi ve eşitsiz gelişim yasaları arasındaki bağı koyar.

lenin'e göre; kapitalizm emperyalizm aşamasında- kitabı yazdığı yıl olan 1902'de henüz bu kavramı kullanmıyordu- bir eşitsiz gelişim yasası var. bu yasa sermaye bazında yani kişilerden çok topluluklar bazında merkezileşme anlamına gelir. sermaye ve artı değer bir sınıf ve ülke yönünde toplanırken, diğerleri ise daha fazla sömürüye maruz kalır. arada açılan fark eşitsiz gelişime neden olur. gene aynı dönemde sınıf içi bir eşitsiz gelişim yaşanır. bu kapitalizmin işçi sınıfına yansımasıdır. kimiileri tarihsel çıkarları ile gündelik çıkarlarını birleştirirken, kimileri- çoğunluk- bunun farkında olamaz. doğan farka ise kapitalizmin eşitsiz gelişimi damgasını vurur. sınıf içi bilinç düzeyi farklılığı, sektörel ve ya bölgesel olabilir, bir öncülüğü gerektirir. bu öncülükte tarihsel ve gündelik çıkarları bağdaştıracak, aradaki açı farkını kapatacak olan şey ise partinin kendisidir. parti sınıfın öncü kesimlerinin, siyasal ve politik hedeflerinin arasındaki açı farkını kapatan şey partidir. partinin nasıl örgütleneceği ise bu kitapta açıkça belirtilmiştir.

kitap sosyalist devrime giden yolda partili mücadelenin gerekliliğini ve partinin öncelikli olarak nasıl örgütleneceğini ortaya koyan bir yapıt. sosyalist devrim mücadelesini örgütlenmenin genel hatlarını koyan, leninizm'in başucu kitaplarından biridir.