bugün

Laktik asit fermantasyonu ve alkol fermantasyonu olarak ikiye ayrılır. Turşu vb laktik asit fermantasyonu görülürken alkollerin oluşumunu alkol fermantasyonu sağlar.
bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla belli bir ısıda gerçekleşmektedir. Sağlıklı beslenmek için çok önemli bir işlemdir, içerisinde bolca yararlı bakteri barındırır.
fransızca'daki ya da ingilizcedeki kelimelerin sonuna gelerek fiilleri isim yapan -tion eki bizim dilimize isim yapan bir dil kuralı olarak geçmediği için "fermantasyon" kelimesi "fermanlama" anlamına gelmez. kelimeler de dilimize geçerken türkçe fonetiğine en uygun şekilde değiştirilerek türkçeleştirilir. kökenine tamamen uyulmaz ve kimse hoşuna gittiği gibi de değiştirmez.
fermentasyonun tdk eliyle piç edilmesinin adıdır. ya da fermanlama falan bir şey olsa gerek.
diğer bir adı da mayalama'dır.
Sebeb-i şarap.
farmakoloji ile alakasından şüphelendiğim bilimsel sözcük.
fermantasyon bir maddenin bakteriler mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.fermantasyon anaerobikoksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda glikoliz yoluyla atp üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir. fermantasyonda glikoz (veya başka bir bileşik) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar. oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan basit organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron alıcısı ve hidrojen alıcıları olurlar.fermantasyonun son adımı (pirüvatın fermantasyon ürünlerine dönüşmesi) enerji üretmese dahi bu süreç anaerobik bir hücre için önemlidir çünkü glikozun pirüvata dönüşmesi sırasında harcanan nikotinamit adenin dinükleotit'in (nad+) yenilenmesini sağlar; glikolizin devamı için bu gereklidir. örneğin alkol fermantasyonunda pirüvattan oluşan asetaldehit nadh + h+ tarafından etanola dönüşür bu da hücreden dışarı atılır.glikozun fermantasyonunda genelde en sık üretilen basit bileşik pirüvat veya ondan türemiş bir veya bir kaç bileşiktir: bunlar arasında etanol laktik asit hidrojen bütirik asit ve asetonalkanoik asitler pürinler pirimidinler ve başka bileşikler de fermente edebilir. çeşitli fermantasyon tipleri ürettikleri ürünlere göre adlandırılırlar.fermantasyon terimi biyokimyada oksijen yokluğunda enerji üreten reaksiyonlar için kullanılmasına karşın gıda sanayisinde daha genel bir anlam taşır mikroorganizmaların oksijen varlığında yaptığı parçalama reaksiyonlarını da kapsar (sirke fermantasyonu gibi). biyoteknolojide bu terim daha da genel kullanılır ve büyük tanklarda büyütülen mikroorganizmalara yaptırılan her türlü üretime (proteinler dahil) fermantasyon denir.
genellikle halk otobüsü şöförlerinin yaptığı bir solunum çeşididir.o kadar çok yolcu alırlar ki biz insanlar nefes alamazken onlar kolayca alır sonradan anladım ki meğer FERMANTASYON yapyomuş "tek hücreli" mahluklar...
goruklefm'in en beğenilen dj'idir.
mikroorganizmaları kullanarak organik bileşenlerden ürün elde etme eylemi.
mayalanma... Organik maddelerin bazı mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişikliktir.
yeşil olmayanların yaptığı zımbırtıdır.
yalnızca monosakkaritlerin kullanıldığı oksijensiz solunum.
(bkz: hücresel solunum)
bakterilerin şekeri kullanarak karbondioksit ve alkole parçaladıkları tepkimelerin tümüne verilen ad. yoğurt, sirke, alkol, turşu üretimi başlıca örneklerdir.
kocaeli üniversitesi'nde 2 yıllık bir bölüm.

(bkz: lastik teknolojisi)
sınav sorusu:fermentasyonda görev alan mayalara örnek verin.
sınıfın yarısı : saccharomyces cerevisiae carlsbergiensis
sen ne yaptın diye sormaya bile gerek olmadığını anladığım zamandır.
enteresan bir varolma cabasidir. cok kosan insanin kaslarina oksijen gitmeyince basvurdugu eylemdir.
istiklal caddesi'nin mis sokağı*ndaki bir cafe, bar.
lig tv yayınına da sahip hoş cafe-bar.
fermentasyonda enerji verimi düşük olduğundan substrat tüketimi oldukça fazladır. *.ayrıca net enerji verimi iki atp dir.
aslı fermentasyon olan kelime. gıdalarla ilgili tüm bilimsel yayın ve makalelerde "fermantasyon" değil "fermentasyon" olarak geçer. ayrıca üniversitelerimizde hocaların çoğu bu konuda düzeltme yapmaktan keyif almaktadır.

(bkz: fermentasyon)
hoca fermentasyonla ilgili hangi soruyu sorarsa sorsun ; glikoz -------(maya ile fermente edilerek)---- alkole dönüştürülür diye cevap verilen biyoloji konusu.
tdk nın güncel sözlüğünde "fermantasyon" olarak geçen kelime, çorap kokusu.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar