a ay 

kapat
  1. Yönetmenliğini reha erdem'in yaptığı, başrolünde yeşim tozan'ın oynağı 1988 yapımı siyah beyaz filmdir.
    #437392 (miksaj, 18.07.2006 13:02)
  2. insanın içinde büyükada aşkı uyandıran film.*
    bulmak çok zordur bu zamanda, bu filmi. *
    #1279005 (recall, 09.02.2007 02:15)
  3. şu zamandaysa bulmak pek kolaydır.
    cd'si mart itibariyle piyasadadır.
    korkuyorum anne ve 5 vakit'e oranla
    daha zor bir filmdir. izlemeye niyetli
    olanların avrupa sinemasını seviyor olmaları
    bu filmi sevmeleri için kilit noktadır.
    #1412306 (ArsMagna, 14.03.2007 22:46 ~ 21.03.2007 11:52)
  4. filmde tanıdık çehre olarak sadece münir özkula rastlıyorsunuz. küçük kıza (yeşim tozan);

-rüyalarını anlamlandırmaya çalışma. rüya sadece rüyadır. rüyanda gördüğün kuş sadece rüyanda gördüğün kuştur! o kuşlar asla şu gördüğün (gökyüzünü işaret ederek) kuşlara benzemez!

vari sözler sarfederek, hem küçük kızın(yeşim tozan) hem de uyku sonrası rüya yorumlarından medet uman insanların aymazlığına bir balyoz indirmiştir.

1988 yapımı,özgünlükte çığır açmış,buram buram sanat kokan reha erdem eseri.
    #1431388 (butlan, 19.03.2007 23:45)
  5. kutluğ ataman ın oynadığı tek film.
    #2230773 (cunup, 30.08.2007 19:51)
  6. efsunludur.
    edip cansever, sevim burak, john donne, william blake kokar.
    büyükada'da ba$lar, burgazada'da biter.
    $u okunmalidir: http://www.gridergi.net/y...azi.php?sayi=3&yazi=2
    #3008446 (ceviz agaci, 15.02.2008 18:16 ~ 31.05.2008 17:47)
  7. reha erdem'in ilk uzun metraj denemesi. filmin çekildiği dönemin kültürel-sosyal manzarası düşünüldüğünde yönetmen şahsın çizgi-dışılığı kendini tüm çıplaklığıyla hissettirmektedir. pek sevdim. yirmi yıl öncesi için öte bir film.

(bkz: gülsen tuncer)
    (bkz: özcan özgür)

(bkz: antonio vivaldi)

(bkz: osman kavala)
    #3045365 (vernon sullivan, 22.02.2008 22:38)
  8. seksenlerde yapılmış kötü bir alternatif sinema denemesi. reha erdem in yönetmenliğini geliştirmeden çok çok önce çektiği bir film olmasından kaynaklanıyor sanırım. zira geçtiğimiz yıllarda çektiği korkuyorum anne ile arasında dağlar vardır.
    #3045386 (abisesque, 22.02.2008 22:43)
  9. reha erdemin sonraki filmlerine kıyasla acemi olsa da kötü denemeyecek hatta mükemmel bir filmidir*. siyah- beyaz olması ve küçük kızın (bkz: yeşim tozan) mükemmel performansı filmi daha da güzelleştirir. müzik, replikler, farklı fotoğraflar ile kurulan "ev" bir imge olmaktan öte filmin oyuncularından biridir sanki. izleyici ve oyuncu ile birlikte nefes alır, daralır. hele ki yekta: bir kız çocuğuna ait inatçı ve kararlı duruşu ile filmin a ay'ıdır.

"Her gördüğünü gösterebiliyor musun? görmeyi sadece görmeyi becerebiliyor musun? Kendinden habersiz kaldın mı hiç? Söyle annemi görüyor musun?" repliği ile çocukluğun deli ve veli tarafına göz kırpmıştır.

ilk filminde bir musiki tutkusu olduğunu belli eder reha erdem. klasik müziğin kullanımı yerli yerinde ve etkileyci iken yıllar sonra çekeceği beş vakite filmin sonlarını doğru duyduğumuz ezanla bir selam eder. tabi olarak bu ezan bir dini göndermeden çok hayatın akışı içinde bir anı temsil etmektedir. tıpkı beş vakitteki gibi. bu açıdan reha erdemin filmlerini tersten okuma denemesi gayet eğlenceli olacaktır.

a ay'ın senaryo kitabı da vardır. ve rivayet odur ki yeni baskısı yapılmadan hiç bir sahafta bulunamaz. zaten film dahi şahsımda çekilmiş değil "yazılmış" hissi uyandırmaktadır. öylesine izlenebilecek bir film değildir:

"Anlatılsın elbet bütün hikayeler.

Hep bu evi anlattı halam bana.

Ne çok anlatır. Anlatacak ne bulur? Neye anlatıyorsun hala? ben her şeyi gördüm bile."

"Yine de her gece yalnız bırakma beni anne diye dua ediyorum."

"Rüyalarının tabirlerini arama. Sebeplerini de arama. Rüya rüya içindir."
    #3812014 (oyuncakdunya, 13.08.2008 13:45 ~ 14:01)
  10. william blake'ten edip cansever'e pek çok kişiden alıntılarla dolu, dolu bir film..
    insana ''gör''meyi öğreten reha erdem düşü.. oysaki rüyalar sadece rüyadır!

(bkz: ilk filminde usta olmayı basaran yonetmenler)

--spoiler--
    -gördüğün her şeyi gösterebiliyor musun? rüyalarını gösterebiliyor musun? fotoğrafını çekebiliyor musun? ışığın yetiyor mu? netliğini ayarlayabiliyor musun? gördüğün her şeyi gösterebiliyor musun?

-rüyanda gördüğün kuşlar, rüyanda gördüğün kuşlardır.. onlar burada gördüğün kuşlara benzemezler. onlar aynı dili bile konuşmazlar!!
    --spoiler--
    #4030148 (lizard king, 01.10.2008 14:50)
  11. reha erdem'in ilk uzun metraj sinema filmidir.
    #4345093 (nedenicinasil, 11.12.2008 12:58)
  12. her edebi metnin dili kendine has bir büyüye sahiptir efendim. bu büyünün etkisi nispetinde büyür metin. sinema ise kendi içerisinde, yalnızca kendinde anlamlı olan bir dile sahiptir, görselin ve müziğin tüm sırlarını da yanına alarak şahikalar yaratabilir.

şiiri başka bir dile çevirmenin imkansızlığı genel kabul gören bir iddiadır. biz de aynı kanaatteyizdir ayrıca. fakat şiiri sinemaya çevirmek istediğiniz anda, ya da şiirden beslenerek bir sinema filmi yapmaya çalıştığınız anda kaf dağının ardına göz dikmişsiniz demektir.

bu anlamda, reha erdem'in ilk filmi olan a ay'ın böylesi bir kaf dağı özlemiyle çevrildiği kabul edilebilir. ama oraya ulaştığını söylemek safdillik olur. herhalde kimse de ulaşamaz.

filmde edip cansever'den, william blake'e uzanan bir göndermeler silsilesi olabilir, ama bir sinema filmine başarılı diyebilmek için böylesi gölgeli göndermelerin yeterli olamayacağı açıktır. nihayetinde entellektüel bir tatmin yaşattığını varsaysak da kanaatimizce a ay sinema filmi olarak başarılı bir çalışma değildir.
    #5009623 (historiacalamitatum, 09.04.2009 16:36)

Copyright © 2009 - uludağ sözlük

a ay başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. a ay ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu a ay nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur. in this page you can find information about a ay. Copyrights of the articles are belong to their authors.