bugün

israil'e yazık edilen yarı finale sahip yarışmadır. finalist tahminlerim %80 oranında başarılı ama sırf bu yüzden gülümseyemiyorum.
isviçre, israil finalde olmalıydı!
nenelerin sempatiklikleriyle kazanmaya yakın olduğu yarışma.

bazı andavalların hala müslüman bir ülke diye sayıklıyor ülkenin dini olmaz bireyin, kişinin dini olur o da allah ile kişi arasındadır kafanıza sokun şunu artık yahu.
isviçre'nin o gerizekalı ikizler yerine finale çıkması gereken yarışmaydı.
(bkz: açmayın nineler)
israil ve avusturya'nın hakkının yenildiği yarışma.
danimarka'lı hatunu finalde bir daha göreceğimiz yarışma.
isviçre'nin büyük ölçüde hakkının yendiği yarışma. arnavutluk yerine, finale çıkmayı hakediyordu.
ilk yarıfinalde 10/8 * tahminimlerimin isabetli olmasına sevindiğim ama letonya adına hakikaten şaşırdığım bir yarı final olmuştur. tahminimce irlandanın sulu zırtlak şarkıları ve gösterileri final biletini almıştır. demek ki neymiş.. show önemliymiş. (bkz: repeat after me)
1. yarı finalden, finale* çıkan ülkeler sırasıyla söyledir: romanya, moldova, izlanda macaristan, arnavutluk, macaristan, kıbrıs rum kesimi, rusya, yunanistan, irlanda

Not: bu sıra yarışmada rastgele verilmiştir. kimin ne kadar oy aldığı final gecesi asıl 1. belli olduktan sonra ilan edilecektir.
7. olacağımız yarışma. aha buraya yazdım, eurovision dan sonra edit gireceğim.
Gırtlağını sevdiğim Rona Nishliu. Soluna detone oldu, benim de içim bi' kötü oldu. Yaratıcılığından (!) dolayı tebrik etmek lazım Azerileri, geçen ve ondan önceki senenin aynısı oylama arayüzü. Rusya da ''samimiyet'' üzerine kurulu bi taktik uyguluyo aslında çok belirgin. pernilla karlsson; bir Työlki Elaa gelemeyecek galiba bir daha... isveççe resmi dillerinden diğeri olsa da yine de Fince okusa daha bi keyifli dinlerdim. Bu TRT ne kadar aptal bi' kurum? Reyting alacağını da hesaba katmadan önemli değilmiş izlenimi vererek ilk yarı finali TRT Müzik'te yayınladı. Fazla iddialı da yok bu sene... Loreen alır gibime geliyor yarışmayı. ama ilk yarı finalin kişisel favorim izlanda. greta'm kemana asıldığında tüylerim diken diken oldu.

içimde kaldığı için şu iki konudan da bahsetmeden edemedim:
azerbaycan kendini tanıtmak için izin verseler bağıra çağıra ferman yayınlayacak duruma gelmiş. Ne kadar içlerinde kalmış abi ya ülkelerini tanıtmak. Bu kadar da olmaz dedim. O zaman niye var ki o aralar madem sahneye çıkacak olan ülkeye dair olmayacaksa postcard dediğimiz meret.

(2009'daki tadı bir daha yaşayabilecek miyiz bilmiyorum ki)

dipnot: esc izleyicisi olmadığı halde zorla izletiliyormuşcasına yorum yapan kitle bok yesin. gına geldi gırgırlarınızdan artık.

-ilk yarı final yorumlarım bu kadar-
ilk yarı finalin ardından finale kalan ülkelerin hangi sıralarda sahne alacağı belirlenmiştir. kimileri son sıraları kimileri ilk sıraları avantajlı görüyor, hangisi doğru karar veremiyorum ama son sıralar akılda kalmak açısından daha iyi. rusya*, macaristan* ve arnavutluk* kötü kura çekti bu bağlamda. ama arnavut abla güçlü yorumuyla, rus nineler de şirinlikleriyle kura dezavantajı yaşamazlar.

ilk yarı final tahminlerim 9/10 tuttu. bir tek arnavutluk yerine israil'i yazmıştım ancak arnavut abla haketti. israil de iyiydi aslında, israil ve isviçre'yi tamamen müzikal çerçevede değerlendirdiğimde danimarka ve irlanda yerine finalde görmek isterdim.

romanya'nın canlı performansı hayal kırıklığı yarattı, kıbrıs temsilcisi ivi adamou vokalistlerinden geri kalışıyla hadise'nin performansını hatırlattı.

bu gruptan gelen en iyi parça ve şov kesinlikle moldova'nın bana göre. hatta can bonomo birinci olamazsa, moldova kazansın isterim. daha izlenecek çok performans var, ne tatlı diyerek ilk yarı finali kendimce noktalarım.

ekleme: moldova finalde son sırada sahneye çıkacak.
son yıllarda birinciliğe en yakın olduğumuz yarışma diye düşünüyürum.
tabi ki bonomo'muz kazansın isterim ancak, hakedenin romanya olduğunu düşündüğüm yarışma.
1. yarı finalde büyük oranda hakedenin finale çıktığı yarışmadır.

romanya*, arnavutluk* ve yunanistan* favorimdi. güney kıbrıs* şarkısına ise resmen bağımlı oldum. bu 4'ünü de finalde görmek çok güzel.

ama güney kıbrıs finalde 8. sırada sahne alacak, hiç iyi bir şey değil bu.

perşembe günü türkiye*'yi görelim bakalım...
kimse din kültürü ve ahlak bilgisi dalında yarışmayacağı için katılan insan müslüman mıydı hristiyan mıydı yahudi miydi satanistti diye tartışmanın gereksiz olduğu yarışmadır.
aynı zamanda neden bu kadar ciddiye aldığımızı anlamadığım yarışmadır, gönder ajdarı, ismail türütü geç dalganı işte, sanki gerçekten müzik konusunda kıstas alınabilecek bir yarışmaymış gibi üzerine her yıl bu kadar düşünüp tartışmamız komik.
azerbaycan' ın bize 12 puan bizim ise azerbaycan' a 12 puan vereceğimiz yarışmadır.
siyasi olayların baş gösterdiği ve şarkıyla hiç bir alakasının bulunmadığı yarışma programında can bonomo dan bir şeyler beklemek gereksiz.
ilk yarı finalindeki şarkıların arasından letonya'nın ve israil'in şarkılarının finale çıkamadığına, irlanda'nın şarkısının finale çıktığına şaşırdığım yarışmadır.
ilk 10 favorim ;
1)türkiye
2)almanya
3)moldova
4)isveç
5)danimarka
6)fransa
7)rusya
8)yunanistan
9)malta
10)izlanda
romanya'nın şarkısını hayli tuttum. ayrıca türkiyeden türkçe oy istemeleri ile desteklerimi tamamen arkalarına aldılar. romanya'nın iyi bir derece alması gereken yarışma.
ilk kez israil'in adam gibi bir müzikle katıldığı yarışmadır.
efendim ilk yarı finalle ilgili yorum ve tahminlerimi yapmıştım, genel olarak herşey beklediğim gibi seyretti. şuradan görebilirsiniz: (#15559911)

ikinci yarı final daha sürprizli olmaya aday bence. buyurun önce ülke ülke yorumlarım:

sırbistan: şarkının soundu çok hoşuma gidiyor. benzemese de aklıma game of thrones'u getiriyor nedense. zeljko'nun da seveni çok. nije ljubav stvar ne kadar sevilmiş, göreceğiz.

makedonya: crno i belo oldukça güzel bence ancak solistin yorumundan hoşlanmadım hiç. sahneleri de zayıf.

hollanda: you and me bu yılki favorilerimden. ama çok şanslı olduğunu düşünmüyorum. yine de ben mutlu olarak dinlemeye devam edeceğim önümüzdeki yıllarda.

malta: kurt calleja acayip sempatik bir adam. sahnede pozitif elektrik saçıyor. ama this is the night vasat bir şarkı.

belarus: kötü kostümler, kötü şarkı, we are the heroes şarkıda geçtiği gibi bir winner değil.

portekiz: portekiz dikkat çekmeyen, geri planda kalan şarkıların ülkesi. pek şarkılarını hatırlamam bile. ama vida minha'yı oldukça beğendim. solist de hoş, sesi de. müzik sessiz gemi'yi hatırlattı, nakaratta "çok seneler geçti, çok seneler geçti" diye başlayıp gidecekmiş gibi hissettim.

ukrayna: bence çok sıradan ve gereksiz bir şarkı olmuş be my guest. solist ablanın tepinirken zıplayan göğüsleri bir hatun olarak benim bile dikkatimi çekti ama ne kadar oy alır bilmem.

bulgaristan: love unlimited'in sözleri leyla ile mecnun'da yaptıkları eurovision şarkısı gibi. solistin sesi çok kulak tırmalayıcı.

slovenya: verjamem'de pek bir numara yok ama kızın sesi çok güçlü.

hırvatistan: şarkıları nebo'da pek etkileyici bir şey yok. solist elindeki zincirimsi şeyle dansçıları mı kırbaçlayacak diye düşünmedim değil.

isveç: geldik yılın en overrated şarkısına. euphoria bence tırt bir şarkı, loreen'in dans diye yaptığı hareketler komik, ayrıca o loş ışıkta saçının kırıklarını saymak zorunda mıyım?

gürcistan: bunlar i'm a joker'la finale kalsın ben eurovision'u bırakırım. ehe. you're a joke dostum.

türkiye: can bonomo açıklandığında "ne alaka, nereden çıktı" diyenlerdenim. ancak love me back'i tanıttığı akşam inandım kendisine de şarkıya da. çok başarılı bir iş, sahne şovları da güzel olmuş, ilk 5 bekliyorum.

estonya: bu şarkının sözlerini anlamıyorum. ama kalbime dokunuyor, sezen aksu dinler gibi etkileniyorum. kuula dinle demekmiş bu arada.

slovakya: eurovision'da olacaksa adam gibi gerçek rock parçaları olsun, don't close your eyes gibi çakma olanlar değil. ayrıca biri o soliste kurt cobain olamayacağını söylesin.

norveç: bu şarkı bana bir yeriyle tik tok'u nakaratıyla da bir çok kişiye olduğu gibi born this way'i hatırlatıyor. stay, iyi bir şovla sunulacak gibi.

bosna hersek: korake ti znam beni etkilemedi. net.

litvanya: love is blind çok güzel bir şarkı bence ama o sahne şovu hiç olmamış sanki.

tahminlere gelirsek;
norveç, türkiye, isveç, malta, sırbistan, slovenya, estonya, hırvatistan, bosna hersek, slovakya çıkar. bosna ya da hırvatistan yerine makedonya da çıkabilir. belki bir de hollanda. bu nasıl bir tahmin bilemedim. ilk yarı final çok daha kolaydı.

ben portekiz, hollanda ve litvanya'yı finalde görmeyi isterim.

edit: makedonya yazacağıma ukrayna yazmışım, düzelttim.
bu akşam yayın saati nedeniyle suskunlar dizisi ile çakışacağından izlenmesi biraz zor olacak yarışmadır.