bugün

havyar

havyar; dişi mersinbalığının döllenmemiş yumurtasından elde edilir. ve Rusya da birçok havyar çeşidini bulmanız mümkün. siyah ve kırmızı olmak üzere iki türü var, en iyisi siyah havyar ve tatlı sularda, ırmak ağızlarında yumurtlayan mersinbalığı yumurtasından yapılır. iyi havyar kışın elde edilir. hazırlanması ve taşınmasındaki zorluklar nedeniyle pahalı bir yiyecektir, dünyanın en iyi havyarları Rusya ve iran da yapılır. taze havyar yani malossol ve beluga gibi çok nadir bulunan havyar çeşitlerinin tadına Rusya da bakmalısınız. birinciki adı verilen krepin içine sarılarak yenen kırmızı havyar ise Rusya da tadına bakacağınız bir diğer lezzettir. havyarın ideal içkisi ise şampanyadır. bu muhteşem ikili kokteyllerde ve yemeklerde vazgeçilmez tutkulu ve pahalı bir zevktir. havyarla birlikte şampanyayı da servis etmek ayrı bir incelik. en lüks davetlerde misafirler şampanya ve havyar ile karşılanıyor.

Rusya ve hazar denizi ülkeleri nde gayet ucuza edinilebilen bir ürün olmakla beraber, ülkeden 110 küsur gramdan fazlasının çıkarılması yasak. zaten havyarın satıldığı cam kaseler de bu limit gramaja uyacak şekilde hazırlanıyor. Rusya nın en önde gelen üreticisi olan europrom un eşdeğeri bir Atatürk Havalimanı şarap standında ciddi paralara satılıyor.

havyar alındıktan sonra buzdolabının dip frize en yakın noktasında (dip frizin içinde değil dikkat, zira kesinlikle dondurulmamalıdır) saklanması (4 hafta içinde tüketilmek üzere) eğer açıldı ise de o anda tüketilmesi gerekir. iyi kalite havyarın limon kreması, yumurta vs muhatap edilmemesi (bunların daha düşük kalite havyarlar için uygulanması), havyarın ekmeğe hafifçe bastırılarak sürülmesi ya da özel kaşığı ile direk ağza atılması tavsiye edilir. orta kalitede bir havyarı değerlendirmek için rafadan bir yumurtanın sarısına 3 gram tereyağı karıştırarak üzerine bir kaşık havyarla servis yapmak pratik bir çözüm olabilir. havyarla birlikte genellikle şampanya ve buzlu votka servis edilir.