bugün

alkol oranı çok çok az olan bir kokteyl-kutlama içeceği.
şaraplan alakası olmayan, bildiğin gazoz.
özel geceler içkisi.
* şampanyada kullanılan üzüm türleri:
chardonnay * , pinot noir ve pinot meunier.

*şampanya etiketleri:
her şampanya şişesinin etiketinin alt tarafında denetleme bürosu * tarafından verilmiş bir numara bulunur. bu numaraların önünde bulunan harflerin de anlamı vardır;
nm: bir şampanya firmasının tamamen kendi üretimidir.
rm: bağ sahibinin ürettiği şampanya.
cm: bir kooperatif tarafından üretilen şampanya.
ma: bir tüccar kuruluşunun kullandığı özel bir marka.
rc: bağ sahibinin kooperatif aracılığyla pazarladığı şampanya.
sr: bağ sahiplerinin ortaklaşa kurmuş olduğu bir şirketin ürettiği şampanya.
şampanya patlatmak her ne kadar güzel bir şey gibi gözüksede kalabalık ortamlarda şampanya patlatmak görgüsüzlük olarak tanımlanır.
enis batur'a

Rıhtımda duruyor eflatun tay
suya deyiyor paramparça toynakları
gözçukurlarında rüzgar gülleri

Taya doğru aralıyorum fosforlu jaluziyi
iskambil oynadığım ya$lı güzel kadın kızıyor
ve deviriyor masanın üzerindeki eflatun feneri

yanan kumarhanenin üstünden atlıyor o muhte$em süvari

küçük iskender..
şarabın çok daha fazla işlem görmüş, köpüklü halidr.
Çok sert bir içkidir ve pahalıdır. Adamı güzel şarhoş yapar.

2-3 senedir güvercin besleyenler arasında moda olmuş güvercin çeşitidir. Miskilerin birbiriyle kırılması sonucu ortaya çıkmıştır. ilk çıktığı zaman fahiş fiyatlar isteniyordu ancak zamanla fiyatını bulmuştur. ilk çıktığı zamanlarda 5-6 bin ytl istensede şimdi 500 ytl ye bulunabilir.Bilmeyenler ve merak edenler için kuşun resmi.

http://img232.imageshack....ge=vetemres5001547vg8.jpg
şampanya bir köpüren şarap cinsidir, fransa'nın champagne bölgesinde yapıldığı için adı şampanyadır. üretiminde kırmızı üzümlerden "pinot noir" ve "pinot meunier" kullanılırken, beyaz üzümlerden sadece "chardonnay" üzümü kullanılır.

şampanya patlatılmaz, açılır, ki şöyledir:
ılık bir şampanya en az yirmi dakika buzda bekletilir. sonra şişeyi çıkartıp havlu ile kurulayın, ve kağıdını hafifçe açın.
mantarı koruyan kafesin telini çekerek kafesi dikkatle açın, isterseniz kafesi çıkartabilirsiniz ama patlayabilir.
şişenin altını havlu ile sarın ve havlunun üzerinden şişeyi sıkıca tutun. bir elinizle havlunun içinden mantarı sıkıca tutarken diğer elinizle havlu ile tuttuğunuz şişeyi çevirin. hafif bir tıslama sesi ile havası çıkacaktır. servise hazırdır.

şampanya için özel bir zamanı beklemeyin her zaman içebilirsiniz. şampanya kadehi kesinlikle sapından tutulmalıdır.
meyve kabuklu deniz ürünleri ile ikram edebilirsiniz.

bir kaç şampanya markası olarak: krug, lanson, louis roederer ve charles heidsieck sayılabilir.
renginden ötürü boya üreticilerine ilham veren içecek. evini boyatmak isteyenler açık sarı olan şampanya sarısını mutlaka bir görürler.
çoğu kişinin beğenisini kazanan boya rengi. açık sarı ile turuncu arası ferah bir renktir.
bazı insanlara göre şampanya bir ingiliz icadıdır.
fransa'nın champagne bölgesi üzümlerinden üretilmediyse köpüklü şaraptır.
(bkz: champagne supernova)
normel şaraptan bir kere daha fazla mayalanması ve bu mayalanma esnasında şarabın hava geçirmeyen bir kapta tutulması sonucu ortaya çıkan karbondioksiten dolayı köpüren şarabtır.

şampanyanın mantarları diğer şarap şarap mantarlarından çok daha farklıdır ve şişeye tam olarak geçmez *. sadece 3 çeşit üzümden * * * üretilen şampanyanın içine üreticinin isteğene göre kanyak veya yüksek kalitedeki diğer şaraplar ilave edilir.

soğuk servis edilir ancak içine asla buz konulmaz, ince uzun bir bardakta servis edilir.
argo da döl yerine kullanılır.
80'lerde en çok satan duvar boyası rengi.
çok hızlı etki eden bir içki. bardağını tutmak dahi playboy partisi tadı verir.
ayakta small talk yapilirken en iyi giden icecek türü. tabi bu baska sekillerde tüketildiginde zevk vermez anlamina gelmez.
bu içkiyi hayatımda 4 defa içtim ve hepsinde de sarhoş yada sarhoşa yakındım. tadı çok güzel gelmişti ama ayık kafayla içsem farklı bir yorum yapar mıyım yapmaz mıyım bilemiyorum.
şampanya ile ilgili her şeyden bahseden güzel bir yazı için;

http://pushkin-r2d3.blogs.../09/sampanya-kulturu.html
beyaz çikolata ile arasında organik bağ bulunan yasal lezzet yapılanması.
Champagne beşinci yüzyıldan beri Fransa'da şaraplarıyla ünlü bir bölgedir.
Çok soğuk iklime sahip bölgede yetişen üzümlerden çok asitli bir beyaz şarap yapılır. Bu şaraplar sonbahardaki ilk mayalanmanın ardından, havaların ısınması ile birlikte ikinci bir fermantasyona uğrarlar.
Şişenin içinde oluşan karbondioksit gazının basıncı da keçe kapakları attırıyor, bazen de şişeler patlayıp kırılıyordu. Hatta bu yüzden bölgenin şarapları "şeytan patlatan" olarak da adlandırılıyordu.
17. yüzyılın başlarında Champagne bölgesinin en önemli manastırlarından Haut-Viller'de de şarap üretilmekteydi. Adeta bir önolog gibi çalışan başkeşiş Dom Perignon bu patlamaları engellemeye uğraşırken karbondioksit gazının şaraba bir hoşluk, hafiflik verdiğini fark etti. Şarabı daha kalın şişelere koyup, ispanya'daki gibi mantarla kapatmaya başladı ve gazın etkisiyle kapak atmasın diye de telle bağlamaya başladı.
Ve böylece de bölgenin adıyla anılan, keşiş Dom Perignon'un keşfi meşhur şampanya içki tarihi sahnesine çıkmış oldu.
Fransa kralları özellikle de 14. Louis bu şarabı çok sever ve onun bu ilgi ve sevgisi sayesinde 19. yüzyıldan itibaren şampanya "kralların şarabı" olarak ünlenir ve Fransızların baş tacı olur.
Bugün bölgenin en büyük kenti reims'te Dom Perignon'un bir heykeli vardır. Aynı zamanda Fransa'nın en büyük şampanya üreticisi olan Moet de Chandon'un en prestijli serisi, ilk sıkmadan (cuveé) elde edilen şıradan yapılan şampanyası da "Dom Perignon" adını taşımaktadır.
Kimileri ağız alışkanlığı, kimileri de ayrımını bilmedikleri için tüm köpüklü şarapları şampanya olarak adlandırsa da Fransızlar "champagne" larını sıkı bir koruma altına almışlardır. Bırakın başka ülkeleri, Fransa'nın herhangi bir bölgesinde üretilen, aynı yöntemi kullanan (methode champenoise) doğal köpüren şaraplar bile şampanya adını kullanamazlar.
Bu adın alınmasının üç temel koşulu vardır:
Champagne bölgesi sınırları içinde tanımlanmış olan bağ bölgelerinin Pinot Noir, Pinot Meunier ve Chardonnay üzümleriyle üretilmeli, ikinci fermantasyon şişede şampanya yöntemine göre gerçekleşmeli ve en az 15 ayla 3 yıl arasında dinlendirdikten sonra satışa sunulmalı.

Şampanya şişesi sallanmaz, mantar yavaşça çıkartılıp, şişenin ağzından duman gibi hafifçe gazı çıkar. iyi bir şampanyanın köpüğü olmaz ama yıldız yıldız kabarcıkları uzun süre bardakta kalır.
Şampanya sabah kahvaltısından akşam yatana kadar içilen tek içkidir. Hem tek başına aperatif olarak hem atıştırmalıklarla hem de yemek üstüne tatların eşlikçisi olarak içilebilir.
Köpüklü şarapler 5-7 derece, iyi bir şampanya ve şampanya yöntemi ile yapılanlar ise 6-10 derece arası içilmeli.
(Müge Akgün, Radikal, 10.12.2011)
lezizdir. içimi keyiflidir. tatlı tatlı çarpıtır gülümsemenizi.
Bir bardak taze şampanyanın içine bir kuru üzüm atarsanız, üzüm asansör gibi bardağın altından üstüne üstünden altına sürekli dolaşır. deneme değer.