bugün

32 taş ve iki oyuncuyla oynanan,kafa gerektiren olmayanın oynamayı başaramadığı,çok zevkli beyin sporu.
şansla ilgisi olmayan,kuralları bilmenin ve zekanın oynamak için yeterli olduğu( e rakip lazım tabi bir de) beyin sporu.
kendisine santranç diyen bir güruhun bulunduğu oyun.
şah ve (bkz: mat)
1985-2000 Dünya Şampiyonu (bkz: Garry Kasparov)
oyunu fazla bilmeyen rakip oyuncunun çoban matı ile 2 dakikada mat edilebileceği oyundur. ayrıca şans faktörünün en az olduğu - en az diyorum çünkü hiç birimiz, en azından ben, bilmem kaç milyon sonraki hareketi hesaplayamam - oyundur. hatta spordur.
en az 4 hamlede mat edilebilen oyun,bazilari en az 2 hamle der ancak yanlis bilgidir,gercegi en az 4 hamle olan,harika oyun.

Not:yanlis bir bilgidir.tata tarafindan ispatlanmistir.2 hamlede mat varmis.entrym i silmiyorum cunku herkese ibret olsun.bilim teknik dergilerine yada sag da solda gordugunuz bilgi kaynaklarina inanmayin.kitaplar da yanilabilir.
(bkz: kendi kendine ayar veren yazar)
sah,vezir,kale,fil,at ve piyon dan olusan taslarla oynanan oyun.
64 tane kare bulunan bir alanda oynanan oyundur.

piyon:8 tane bulunur.bir kare düz gider çapraz yer.ilk karede iki alan atlayabilir.aynı zamanda en son kareye geldiğinde başka bir taşla değiştirilebilir.

kale:2 tane bulunur.düz ve yan birden çok kare gider.

fil:2 tane bulunur.çapraz şekilde birden çok kare gider.

at:2 tane bulunur.L biçiminde ilerler.

vezir:1 tane bulunur.çapraza ve yana hareker eder.

şah:1 tane bulunur.karşı taraf takımının baskısı altında olduğunda yenilirse oyun biter.
amacı şahı almak olan biraz kafa kasan beyin oyunu.
2 hamlede de karşıdaki oyuncunun bilgisizliğinden yararlanarak mat yapılabilecek oyundur. isteyenle 1.000 ytl ama, çok oldu. hadi 250 ytl sine bahse girerim. ya da nesine isterse osuna.oyundaki amaç karşıdakinin şahını yemek değildir. şahı düşürmektir. * *bu da şahın kaçacak yeri olmaması anlamına gelir...yine herkesin iddia ettiği gibi en etkili taş vezir değil şahtır. oyunda bir rengin birden fazla veziri olabilir ve vezirler defalarca alınabilir ama sadece bir şah olur ve sadece bir kez düşer...
ulan kitap yazdım be... *
bir usta olarak yeni öğrenen biriyle oynamanın en zor en işkence verici olduğu bir oyun. 'şahı alınca mı oyun bitiyo' muhabbetinin sonucundaki işkence dayanlmazdır.
öğrettiğiniz kişilerin sizi yendiği oyundur. *
turnuvalarda tek kotu yaninin uzun sure masa basinda oturmak oldugu, onun da kalkip gezip herkesin macina bi goz attiktan sonra geri kendi masana donmekle halledilebilecegi zeka oyunu
körleme tekniği ile oynamak isteyenlerin baya bir kafa yorması gereken süper bir zeka oyunudur..
soyut düşüncenin somutlaştırılması..
ilk olarak hindistanda bir bilgin tarafından bulunup çaturanga adıyla dünya piyasasına açılmıştır.sonraları irana gelmiş ve burada çatrang adını almıştır.iranda satrancın ilk körleme ustaları yetişmiştir.daha sonra ise endülüs emevi devleti ile ispanyaya giden bu oyun avrupa da bir süre kabul görmemiştir,çünkü kilises satrancı bir müsülüman oyunu görüp tasvib etmemiştir.*ama sonra birkaç uyanık avrupalı sayesinde taşların isimleri değiştirilip,file papaz,vezire de kralice gibi isimler verilerek kiliseye tekrar fikri sorulmuştur.kilise artık oyunun yeterince hristiyanlaştırıldığına karar verip "tamam lan oldunuz siz,oyanayın anasını satayım"diyerek izin vermiştir.bundan sonra satranç avrupa'da hızla yayılmıştır.öyle ki ortaçağda şövalye olmanın koşullarından biri de iyi satranç oynamaktır.

yanlış haturlamıyorsam 1884 yılında da FIDE kurularak satranca artık resmi bir boyut kazandırılmıştır.bu tarihten itibaren günümüze kadar da tıpkı bokstaki gibi ünvan maçı yapılarak korunan veya kaybedilen bir dünya şampiyonluğu kurumu geliştirilmiştir.ayrıca dünya şampiyonuyla ünvan maçı yapabilmek için de en az birkaç yıl candiate turnuvalarına katılarak kendinizi kanıtlamanız ve rating olarak ta 2500 ler seviyesine çıkmanız gerekmektedir.*sonrasında dünya şampiyonuyla bağlantıya geçer ve maç yapma istğinizi söylersiniz.maç yapıp yapmamak onun insiyatifine kalmıştır.ama sanırsam bunu artık belli bir kurala bağladılar yani "ok reddedebilirsin de belli bir yere kadar" tarzı birşey oldu sanırsam.

ayrıca satrancın uzakdoğuda birçok farklı versiyonu da bulunmaktadır.örneğin:ilerlemeli satanç,fedalı satranç,vb...bu liste uzar gider.

günümüzde FIDE,büyük satranççılar tarafından artık eskisi kadar takılmamakla birlikte;bu alanda yeni klüpleşmeler ve farklı kuruluşlar görebiliyoruz.

artık internette satranç oynamak ta çok yaygınlaşmış olup büyük satranç ustalarının da sıkça kullandığı bir yöntem olmuştur.bu alanda en iyi site http://www.internationalchessclub.comolmakla birlikte buradan trial olan bir programı indirerek canlı veya banntan birçok büyük satranç ustasının maçlarını izleyip,yorumları okuyabilirsiniz.ama amatör satranç oynamak ve izlemek istiyorsanız tabi ki mynet,yahoo,hotmail,vb sitelerin game bölümlerinde de kendinize birçok dişli rakip bulabilirsiniz.
(bkz: tsf)
(bkz: isd)
(bkz: sertaç dalkıran)
(bkz: suat atalık)
(bkz: mert erdeoğdu)
(bkz: jirayr cakir)
ne zaman öğrendiğimi hatırlamadığım ama iyiki öğrenmişim yaw dediğim insanın düşündüğünü hissettiren ve yanılmıyorsam hintlilerin izat etmiş olduğu süper oyun.
Bu oyunda sans faktörü yoktur demek yanlis olur.Cunku bu oyun icinde oyun..Bir hamle yapinca milyonlarca yeni kapi aciyorsunuz..Butun bu olasiliklari hesaplamak,hatta 9-10 hamle sonrasini gormek bile imkansiz oldugu icin,oyun basinda yapilmis avantajli gozuken siradan bir hamle,sonralari cok daha yararli-zararli sonuclar da dogurabilir.
erkek oyunudur denilebilir. şampiyonlara bakılınca...
hodri meydan: eksileyen kızsa, oynayalım...
2006 Şampiyonu da Mikhail GUREViCH olmuştur. Kendisi Belçika'dan devşirme sporcumuzdur. Milli takım için yararlı olduğu tartışmasızdır.
Türkiye'de satranç özerk federasyona sahiptir ve ana sponsoru Türkiye iş Bankası'dır. Federasyon başkanı Ali Nihat Yazıcı'dır.
oyunların kralı, kralların oyunu...
oynaması ve yenmesi bir o kadar zevkliyken kaybetmek insanı sinir krizlerine sokablilir,hatta bu yenilgiler üst üste bir kaç kez olursa satrançtan soğuma nedeni bile olabilir.
2006- 2007 eğitim döneminde okullarda seçmeli ders olarak okutulacak olan oyun.